Sestavine
-
1/2 Čebula
-
2 žlici Olivno olje
-
1 x Zelenasteblo
-
2 x Strok - česen
-
1-2 Korenje
-
1/2 Rdeča paprikaali polovico rumene paprike
-
2 x Bučkemanjše
-
1 x Lovorjev list
-
2 x Paradižniksrednje velika
-
1 pest Grahizluščenen grah ali pa zamrznjen grah
-
2 pesti Testeninejušne testenine
-
Timijansveži timijanovi listki ali pol žličke posušenega timijana
-
Sveže nariban parmezan
-
Bazilikasveža
-
Solpo okusu
-
Mleti črni poperpo okusu
-
cca. 1.5 l Jušna osnovapri vegetarijanski različici uporabite zelenjavno osnovo
Navodila
Čebulo in česen olupite in narežite na majhne koščke. Vso zelenjavo res dobro očistite, operite in narežite na majhne koščke. Na kuhalnik pristavite večjo ponev in v njej nato segrejte olje.
Dodajte še čebulo, zeleno in korenje, občasno premešajte in pražite približno 8 minut, da se vse dobro ter lepo zmehča. Temperaturo zmanjšajte na srednjo stopnjo, da se vam zelenjava pri cvrtju ne bo zažgala.
V lonec damjte česen in ga z zelenjavo pražite 1 minuto, tako da lepo zadiši. Dodajte bučke, paradižnik in papriko ter pražite še 2 minuti. Zalijte z jušno osnovo in dodajte začimbe (timijan, lovor, sol, poper). Temperaturo povišajte in počakajte, da tekočina v njem rahlo povre.
Nato v lonec dodajte grah in testenine. Ko mineštra ponovno zavre, zmanjšajte ogenj, da tekočina komajda še vre. Nadaljujte s kuhanjem, dokler se zelenjava in testenine popolnoma ne zmehčajo. Prilijte še malo tekočine (voda, jušna osnova). po potrebi.
Baziliko narežite ali na grobo sesekljajte. Ko je mineštra gotova, jo po potrebi začinite s soljo ali poprom.
Potresite z baziliko in naribanim parmezanom ter pripravljeno jed postrezite.