Sestavine
-
400 g riža za rižoto
-
500 g morskih sadeževlignji, repki, školjke, škampi
-
75 ml olivnega olja
-
2 stroka česna
-
1 šalotke
-
50 ml koščkov paradižnika iz pločevinke
-
100 ml belega vina
-
1 l ribje jušne osnove
-
0.5 žličke mletega črnega popra
-
0.5 žličke soli
-
1 pest grobo nasekljanega peteršilja
Navodila
Za to jed nujno potrebujemo kakovostno olivno olje in vsaj eno izkušnjo s pripravo navadne rižote.
Dober tek!
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in kuhanje
Segrejemo ribjo jušno osnovo. Za uporabo mora biti topla, najbolje, da je pristavljena na nizki temperaturi na štedilniku, da je na dosegu roke, ko jo bomo potrebovali.
Morske sadeže očistimo, operemo in osušimo. Česen in šalotko olupimo in na drobno nasekljamo. V ponev vlijemo olivno olje in ga segrejemo na nizki temperaturi. Dodamo česen in počakamo, da se zlato rumeno obarva. Česen odstranimo iz ponve.
Povišamo temperaturo in v olje stresemo morske sadeže. Premešamo in pražimo 2 do 3 minute oziroma toliko časa, da se morski sadeži zmehčajo, tekočina v ponvi pa povre. S penovko poberemo morske sadeže iz ponve in jih shranimo v pokriti skledi.
V ponev damo šalotko in jo med mešanjem pražimo 3 do 5 minut, da se zmehča. Dodamo riž in pražimo toliko časa, da riž postekleni. Ko postekleni, mešamo in pražimo še 2 minuti.Dodamo vino in mešamo, da vino izhlapi, kar traja nekaj minut. Nato riž zalijemo s skodelico jušne osnove. Temperaturo malo znižamo. Kuhamo med občasnim mešanjem in sproti dodajamo jušno osnovo po skodelicah, da nadomestimo tekočino, ki izhlapi.
Na ta način riž kuhamo 15 minut, nato pa dodamo paradižnik, premešamo in dodamo še začimbe. Premešamo. Dodamo morske sadeže, temperaturo malo povišamo in med občasnim nežnim mešanjem kuhamo še 5 minut. Preverimo, če je riž gotov (biti mora kuhan, vendar ostati čvrst) in ali je dovolj začinjen. Dodamo še peteršilj, nežno premešamo, razdelimo na krožnike in postrežemo.
|