Sestavine
-
250 g Grški jogurt
-
4 x-5 x Bučke
-
1 pest Drobtine
-
Olivno olje
-
2 x Jajce
-
200 g Mocarela sir
-
Sol
-
Poper - mleti
-
1 x Čebula
-
1 žlica Olje
-
0.5 kg Mleto meso
-
1 žlička Origanoposušen
-
2 x Strok - česen
-
1 x Lovorjev list
-
Poper - mleti
-
Sol
Navodila
Čebulo in česen olupite in nasekljajte na majhne koščke. Na štedilnik pristavite malo bolj globljo ponev, dobro jo segrejte in namažite z 2 žlicama olja. Dodajte sesekljano čebulo, popražite jo na zmernem ognju, med mešanjem počakajte, da lepo postekleni.
V ponev dajte mleto meso. Pražite ga skupaj s čebulo, vse dokler se ne razdrobi in da rahlo porjavi. Dodajte oziroma primešajte paradižnik, paradižnikov koncentrat, lovorjev list, sesekljan česen in začimbe ter premešajte. Dobro mešajte in z dna odstranite vse karamelaste koščke, ki nastanejo med praženjem. Ponev pokrijte in omako na zmerni temperaturi kuhajte 45-60 minut. Med kuhanjem večkrat premešajte in po potrebi dodajajte malo tekočino (vodo, rdeče vino ipd.).
Vmes očistite in operite bučke ter jih narežite na približno 1 cm debele kolobarje. Vzemite sedaj novo ponev, dobro segrejte in rahlo namastite z oljem. Na koleščke narezano bučko na enostaven način popecite (le toliko, da bo na obeh straneh blago rjava). Popražene bučke le rahlo posolite.
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Globok pekač za narastke rahlo naoljite, nato pa po dno nadrobite krušne drobtine (to pomaga absorbirati odvečno tekočino). Nato na dno razporedite polovico popraženih bučk. Kolobarčke lahko zložimo tudi tako, da se bodo delno prekrivali. Bučke prekrijte z mesno omako. Na njo položite še preostali kolobarčke bučk.
V posodo dajte preliv iz grškega jogurta in jajc, rahlo ga solite in rahlo popoprajte ter polijte po vrhu zloženke. Pekač za pol urice postavite v ogreto pečico. Po pol urice peke po vrhu musake potresite naribano ali pa na tanke rezine narezano mocarelo. Vse skupaj pecite še dodatnih 15-20 minut, da se na vrhu naredi zlato rjava skorja.
Sveže pečeno musako pustite 20 do 30 minut, da se malo ohladi in pred serviranjem “uleže”. Postrezite jo še s skledo solate.