Sestavine
-
1.5 kg muškatne buče
-
1 rjava čebula
-
4 strokov česna
-
60 ml javorjevega sirupa
-
50 ml olivnega olja
-
900 ml zelenjavne jušne osnove
-
0.25 žličke mletega muškatnega oreščka
-
sol in sveže mleti poperpo okusu
-
120 ml kisle smetane
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in peka
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Bučo operemo, olupimo in očistimo. Narežemo jo na tanjše rezine, ki jih stresemo v globok pekač. Čebulo olupimo in prerežemo na pol. Obe polovici narežemo na rezine, ki jih stresemo v pekač z bučo. Dodamo neolupljene česnove stroke, potem pa vse sestavine prelijemo z javorjevim sirupom in oljem ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Dobro premešamo, da se vsi kosi buče enakomerno začinijo. Bučo pečemo v ogreti pečici 25 do 30 minut oziroma tako dolgo, da se kosi lepo zlato rjavo zapečejo, bučno meso pa zmehča.
Pečeno bučo in čebulo stresemo v primerno velik lonec. Iz lupine iztisnemo pečene česnove stroke in jih dodamo v lonec s pečeno zelenjavo. Prilijemo jušno osnovo, začinimo z muškatnim oreščkom in na srednji temperaturi počasi zavremo.
Ko juha zavre, lonec odstavimo in zelenjavo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Po okusu jo posolimo in popopramo. Pripravljeno juho serviramo v jušne skodelice ali globoke krožnike, okrasimo s kislo smetano in postrežemo.
|