Sestavine
-
1 žlička mlete kumine
-
1 velika (1,5 kg), cvetača narezana na cvetove
-
2 žlici oljčnega olja in dodatna žlica za posipanje
-
4 vejice timijana
-
1 čebula, drobno sesekljana
-
1 strok česna, zdrobljen
-
1 zelena, drobno narezana
-
100 ml smetane
-
800 ml zelenjavne ali piščančje juhe
-
1 manjhi šopek peteršilja, drobno sesekljanega
Navodila
Pečico segrejte na 220 ° C / 200 ° C ventilator. Cvetove cvetače dajte v pekač in jih zmešajte z 1 žlico oljčnega olja, kumino in timijanom. Pražimo 15 minut ali dokler se ne zlato obarvajo in zmehčajo. Čas zavržemo.
Olje, ki je ostalo v ponvi, segrejte skupaj s čebulo in zeleno ter na srednji temperaturi pražite 10 minut ali dokler se ne zmehča. Dodajte česen in dušite 1 minuto. Večino cvetače premešajte, nekaj pa je pustite pozneje, da pokrije juho. V ponev dodajte 750 ml omake in kuhajte. Kuhajte 10 minut.
Z ročnim mešalnikom ali kuhinjskim robotom juho zmešajte do gladkega. Po okusu vmešajte smetano. Če imate raje nekoliko redkejšo juho, dodajte omako. Postavite v skledo in na vrh dodajte peteršilj, rezervirano cvetačo in oljčno olje.