Sestavine
-
300 g ajdove moke
-
1 kg bele moke
-
70 g svežega kvasa
-
mlačna voda
-
1 žlička sladkorja
-
dve žlički sol
-
4 velike žlice olje ali mast
Navodila
Kruh je zdrav, sočen in dolgo obstojen, če ga takoj ne pojeste.
Testu lahko dodate na grobo sesekljane orehe. Testo lahko naredite v mešalniku.
Dober tek!
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava
Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo tako, da dobimo gosto maso, katero s kuhalnico nekajkrat premešamo in pustimo ohladiti.
V posodo nalijemo 1 dl mlačne vode, dodamo sladkor in kvas ter premešamo.
Ko se ajdova moka ohladi, ji dodamo belo moko, vzhajan kvas, sol in toliko vode, da zgnetemo testo srednje trdote. Vodo dodajamo postopoma (ni je potrebno dati veliko, saj je ajdova moka že prepojena z vodo). Zgneteno testo pustimo počivati 1 uro in ga pokrijemo.
Ko je kruh pečen, ga pustimo v pekaču 5 minut, potem pa ga zavijemo v velik servet.
|
2
Narejeno
|
Peka
Potem testo pregnetemo in istočasno vklopimo pečico na 250 stopinj, skupaj s pekačem, da se vse skupaj segreje. Ko pečica doseže zaželeno temperaturo, vzamemo ven vroč pekač, ga polijemo z oljem ali mastjo (lahko so zraven tudi ocvirki), nanj prevrnemo testo, ki ga z rokami potiskamo po celem velikem pekaču in oblikujemo kruh okrogle oblike, visok do 7 cm. Kruh pečemo 1 uro pri 200 stopinjah.
|