Sestavine
-
500 g Krompir
-
50 g Riževa moka
-
1 Jajce
-
1 žlička Sol
-
50 g Parmezan
Navodila
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Neolupljene krompirjeve gomolje, ki smo jih dobro umili pod tekočo vodo in osušili s papirnatimi brisačkami, damo na rešetko in jih pečemo okoli 60 minut.
Če gomolj prebodemo z nožem, mora rezilo lepo zdrsniti vanj in tako vemo, da je krompir pečen. Ko krompir vzamemo iz pečice, ga prerežemo, da se znebimo odvečne vlage, nato pa izdolbemo meso. Krompir lahko tudi skuhamo do mehkega, ga takoj odcedimo, malce ohladimo in olupimo. Toda v tem primeru vsebuje več vlage in posledično moramo uporabiti več moke, kar se bo poznalo na okusu.
Kuhinjski pult posujemo z riževo moko in nanjo s pomočjo stiskalnice stisnemo krompir. Jajce razžvrkljamo in ga polijemo po krompirju. Dodamo še sol in nariban parmezan, nato pa hitro, a nežno umesimo mehko testo. Če se prijema na prste, dodamo še malce riževe moke.
Testo oblikujemo v valj in ga pustimo počivati 10 minut. Nato ga narežemo na štiri kose, vsakega nežno razvaljamo v podolgovat svaljek in narežemo na majhne, približno 2 centimetra dolge njoke. Njoke polagamo na rahlo pomokano desko ali krožnik.
Po želji vsakega povaljamo po vilicah ali posebni deski za oblikovanje njokov, da dobimo vdolbinice, v katere se bo kasneje ujela omaka. Res pa je, da se nekaterim izkušenim chefom ta korak zdi povsem odveč. Njoke kuhamo v slani vodi, ki naj nežno vre. Kuhani so, ko priplavajo na površje.
Iz vode jih previdno poberemo s penovko in damo naravnost v pripravljeno omako, kjer jih nežno premešamo.