Sestavine
-
1 x Čebula
-
2 x Strok - česen
-
2 žlici in pol Olivno olje
-
3 x Korenje
-
3 x Porle beli del pora
-
3 x Krompir
-
3 x Bučkemlade bučke
-
1 x Zelena - steblo
-
2 x Lovorjev list
-
400 g Paradižnik
-
250 g Fižol stročji
-
40 g Parmezannariban parmezan
-
90 g Jušne testenine
-
Poper - mletipo okusu
-
Solpo okusu
-
3 žlice Olivno oljeuporabite za pistou omako
-
80 g Bazilikauporabite za pistou omako
-
2 x Strok - česenuporabite za pistou omako
Navodila
Čebulo in česen olupite in vsakega na drobno nasesekljajte. Vso zelenjavo očistite, po potrebi operite in tudi posušite. Por na drobno nasesekljajte, preostalo zelenjavo pa narežite na približno enakomerne koščke. Paradižnike v kopru blanširajte 30 sekund, pustite da se ohladijo, nato olupite in narežite na koščke.
V velikem loncu segrejte olivno olje in na njem, ko mešate približno 5 minut pražite čebulo, česen in pa por. Dodajte narezano zelenjavo, lovorjev list in pa narezan paradižnik. Pražite še 2 minuti, nato pa zalijte z dovolj tekočine (voda, jušna osnova). Imeti moraš toliko tekočine, da popolnoma prekrije vse sestavine.
V loncu ob rahlem vrenju kuhajte sestavine na majhnem ognju, dokler se vsa zelenjava ne zmehča. Dodajte testenine in kuhajte samo toliko časa, da bodo te skuhane. Po želji dolijte še malo vode ali jušne osnove.
Medtem ko se vam enolončnica kuha pripravite pistou omako. Olupite česen, pretlačite ga v možnarju skupaj s ščepcem soli, da dobite gladko kremasto zmes. Po malem dodajajte lističe bazilike in ko dobite zeliščno kašo, dodajte olivno olje. Dobro premešajte, da dobite gosto in gladko omaka, ki jo lahko začinite s poprom in soljo po vašem okusu.
Enolončnico začinite s poprom in soljo po vašem okusu. Postrezite v jušni skledi (globoki krožniki), dekorirajte z žlico pistou omake in potreseite z naribanim parmezanom.