Sestavine
-
4 žlic olja
-
700 g teletinevrat, prsi, pleče
-
500 g jušne zelenjavekorenje, gomoljna zelena, peteršiljeva korenina, koleraba
-
1 čebula
-
3 stroki česna
-
1.2 l vroče vode
-
1.25 žličke soli
-
0.25 žličke mletega popra
-
košček limonine lupinice
-
2 ščepca timijanašetraja
-
1 lovorjev list
-
4 vejic peteršilja
-
2 žlici limoninega soka
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava
Telečje meso operemo, dobro osušimo s papirnatimi brisačkami in narežemo na grižljaj velike kose. Zelenjavo očistimo in operemo. Narežemo jo na približno enako velike kocke. Česen in čebulo olupimo ter ločeno sesekljamo.
V loncu segrejemo olje. Na segreto maščobo stresemo kose telečjega mesa in jih med občasnim mešanjem počasi pražimo 5 minut. Popraženo meso pobremo iz lonca in shranimo na toplem krožniku. V lonec stresemo narezano zelenjavo, česen in čebulo. Sestavine med občasnim mešanjem na zmerni temeraturi pražimo 5 minut.
V lonec vrnemo popraženo meso in vse sestavine zalijemo z vročo juho. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odluščimo vse karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem mesa. Dodamo sol, limonino lupinico, poper, lovorov list, timijan (šetraj). Zavremo, nato pa temperaturo znižamo in ob rahlem vrenju kuhamo še 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da se meso zmehča.
Vejice peteršilja oplaknemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in sesekljamo. Sesekljan peteršilj skupaj z limoninim sokom vmešamo v obaro. Jed poskusimo in po želji dodamo še malo soli ali popra. Obaro serviramo v skodelice in postrežemo s kruhom ali žganci.
|