Sestavine
-
šop zelenih špargljev500 g
-
250 g listnatega testa
-
moka za delovno površino
-
1 stepeno jajce
-
2 žlički oljčnega olja
-
100 g pancete
-
100 g pasirane skute
-
80 g maskarponeja
-
lupina limone
-
2 žlici nasekljanega peteršilja
-
2 žlici narezanega drobnjaka
-
1 žlica nasekljane mete
-
2 žlici naribanega parmezana
-
sol
-
poper
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in peka
Pečico segrejemo na 200 ° C. Listnato testo razvaljamo na velikost približno 15 x 30 cm in debelino 2 do 3 mm. Robove odrežemo oziroma lepo zravnamo. Testeno ploščo preložimo na rahlo pomokan pekač. En centimeter od roba z nožem zarežemo vse naokrog, pri tem pa pazimo, da testa ne prerežemo do dna. Testo ob robu premažemo s stepenim jajcem, preostalo testo pa na gosto prebodemo z vilicami. Pekač postavimo v pečico in pečemo 15 minut.
Medtem panceto narežemo na koščke. V ponvici segrejemo malo olja in panceto hrustljavo spečemo. Skuto zmešamo z maskarponejem, naribano limonovo lupino, zelišči, polovico parmezana, soljo in precej popra. Špargljem odrežemo olesenele dele stebla.
Pekač vzamemo iz pečice, potlačimo sredino testa, če se je dvignilo, in ga obložimo s sirovo zmesjo. Posujemo s koščki pancete (olje prihranimo) in obložimo s šparglji. Zložimo jih tako, da so glavice špargljev izmenično na vsaki strani pite. Šparglje premažemo z oljem, na katerem smo prepražili panceto, in potresemo s preostalim parmezanom. Pito pečemo 20 minut in postrežemo toplo.
|