Sestavine
-
pol skodelice Kuskus
-
2 x Mlada čebula
-
1 x Kumara
-
2 x Paradižniksrednje velika
-
Jušna osnovazelenjavna jušna osnova ali pa voda
-
pol šopka Metasveža
-
cel šopek Peteršiljsvež
-
3 žlice Olivno olje
-
3 žlice Limonin sok
-
Poper - mletisvež, po okusu
-
pol žličke Sol
Navodila
Jušno osnovo oziroma rahlo osoljeno vodo segrejte, dokler ta ne zavre. Kuskus dajte v skledo. Zalijte le s toliko vroče jušne osnove ali vode, da bodo vsa zrna prekrita s tekočino. Skledo pokrijte, da kuskus vpije vse tekočino in da se lepo napne.
Medtem pripravite zelenjavo in pa tudi zelišča. Paradižnikom in kumaram odstranite tudi semena in jih na drobno narežite. Če je kumaričina lupina trda, jo pred rezanjem olupite. Beli del mlade čebule narežite na manjše koščke, zeleno steblo pa narežite na kolobarčke. Peteršilj in meto na grobo sesekljajte.
Ko kuskus nabrekne, ga prebodite z vilicami in zdrobite v posamezna zrna. Dodajte še rezine kumare, paradižnik, mlado čebulo, peteršilj in meto ter vse dobro premešajte.
V skledi pripravite preliv tako, da zmešate limonin sok, olivno olje in pa sol. S pripravljenim prelivom prelijte sestavine, ki so v skledi. Ponovno nežno premešajte, da se vam preliv enakomerno porazdeli. Po potrebi začinite tudi z limono ali pa s soljo ter po potrebi dodajte tudi malenkost mletega popra.
Solate lahko postrežete takoj, še bolje pa je, da jo pred serviranjem ohladimo za kakšne 2-3 ure (tudi lahko kar čez noč), da se primerno ohladi.