Sestavine
-
0.5 kg Skutanepasirana
-
60 dag Maslo
-
3 žlice Drobtine
-
2 x Jajce
-
0.2 kg Kisla smetana
-
Sol0.35 kg
-
150 ml Mlačna voda
-
1-2 žlici Olje
-
0.35 kg Moka
-
1 x Jajce
Navodila
Testo naredite tako kot za zavitek in vmešajte jajca. Zgneteno testo oblikujte v obliko hlebčka, naoljite ga z oljem, pokrijte s segreto skledo in pustite stati na sobni temperaturi od 30-60 minut.
Med počivanjem testa pripravite še nadev. Skuto stresite v posodo in jo lepo pretlačite z vilicami. Dodajte jajca in pa kislo smetano ter dobro premešajte. Za sladke štruklje dodajte 1-2 žlici sladkorja.
Preostalo testo razvlecite na pomokani mizi čim bolj na tanko. To storite tako, da eno ali obe roki položite pod testo in s hrbtno stranjo počasi in previdno vlecite od sredine proti robom ali proti vam, da v sredini naredite lepo tanko testo.
Testo naredite tanko kot da bi skozi njega lahko “brali časopis ali ljubezensko pismo”. Obrežite vse debele robove ob straneh. Testo pokrijte z že pripravljenim nadevom in ga previdno zvijte, pomagajte si seveda s prtom.
Pripravljen nadev namažite na testo in zopet s pomočjo prta previdno zvijte. Zavitek zavijte v namaščeno folijo, ki se uporablja za živila ali alufolijo. Pri tradicionalnem postopku ali “po domače” pa ga zvijte v vlažno krpo ali gazo, po kateri ste prej posuli drobtine.
Štrukelj, ki ga pokrijte v slanem kropu kuhajte 30-45 minut. Po kuhanju lonec odstavite in štrukelj pustite za 15 minut v tej vodi v kateri ste ga kuhali.
V ponvi stopite maslo in v njem prepražite drobtine do zlato rjave barve.
Kuhan štrukelj sedaj odvijte in ga postrezite na večjem krožniku ali pa pladnju. Prelijte ga še s popraženimi drobtinami in narežite ga na primerno velike kose.