Sestavine
-
0.5 l Jušna osnova
-
200 g Prosena kaša
-
0.5 x Čebulapolovica
-
1 x Korenček
-
0.5 x Porpolovica
-
0.5 x Bučkapolovica
-
0.5 x Paprika - rumenapolovica
-
0.5 x Paprika - rdečapolovica
-
2 x Jajce
-
Poper - mletipo okusu
-
Solpo okusu
-
5 žlic Drobtineče je potrebno tudi več
Navodila
Stresite najprej proseno kašo v/na gosto cedilo, dobro jo operite pod tekočo vodo. Tako oprano kašo odcedite.
Segrejte 2 žlici olivnega olja v loncu in na olivnem olju rahlo popražite proseno kašo. Z vodo ali jušno osnovo zalijte, dodajte le majčkeno soli in kuhajte ob rahlem vretju samo toliko časa, dokler se ne zmehča (to je okoli 15-20 minut). Med kuhanjem bodite pozorni, če je potrebno priliti še malo tekočine. Kuhano kašo odstavite in pustite, da se bo ohladila do mlačnega.
Ko se kaša kuha, medtem pripravite še zelenjavo. Najprej jo dobro očistite in operite. Narežite jo na majčkene koščke. V ponvi segrejte še preostali 2 žlici olivnega olja in na njem prepražite čebulo, da bo posteklenela. Nato dodajte še narezano korenje in ga nekaj časa pražimo, da se bo lepo zmehčal.
Dodajte por, papriko in pa bučko (uporabite seveda lahko tudi drugo svežo ali zamrznjeno zelenjavo, ki jo imate na voljo). Odstavite in ohladite do mlačnega.
Ohlajeno proseno kašo stresite v večjo skledo. Primešajte še razžvrkljano jajce, popraženo zelenjavo in drobtine. Če je zmes premokra, dodajte še malo drobtin. Dodate lahko tudi nariban sir.
Iz pripravljene zmesi z vlažnimi rokami oblikujte debelejše polpete. Popecite jih v naoljeni ponvi na zmerni temperaturi, da bodo dobili zlato rjavo barvo, da se bo prepekla tudi notranjost polpetov.