Sestavine
-
2 žlički Kumina
-
1 x Krompir
-
100 g Kvinoja
-
Olivno olje
-
1 x Čebula
-
1 žlica Čilijevi kosmiči
-
500 g Dimljena skuša
-
1 šopek Peteršilj
-
1/2 šopka Pehtran
-
1 x Jajce
-
2 x Limona
-
100 g Kisla smetana
Navodila
Rahlo prepražite semena kumine, jih zdrobite in dajte na stran.
Pečico segrejte na 220 ºC. Krompir položite na majhen pekač in ga pecite 45 do 60 minut oziroma dokler se v sredini ne zmehča.
Krompir prerežite na pol, meso krompirja dajte v skledo, olupek pa zavrzite. Krompir grobo pretlačite in ga dajte na stran, da se ohladi. Pečico znižajte na 190 °C.
Na močnem ognju zavrite majhno posodo, napolnjeno z veliko vode. Dodajte kvinojo in jo kuhajte 14 do 15 minut oziroma dokler ni kuhana. Odcedite in vmešajte krompir.
V ponev dajte 3 žlice olja in jo postavite na srednje močan ogenj.
Čebulo olupite in drobno sesekljajte. Ko je ponev vroča, dodajte čebulo in ščepec morske soli ter jo med pogostim mešanjem pražite 8 minut oziroma dokler se ne zmehča in karamelizira.
Zmešajte kumino in čilijeve kosmiče, nato pa čebulo in začimbe dodajte krompirju in kvinoji.
Skušo narežite na 1 do 2 cm velike koščke, grobo nasekljajte zelišča ter stepite jajce; vse to dodajte mešanici skupaj s ščepcem soli, lupino 1 limone in veliko sveže mletega črnega popra.
Premešajte, da se sestavine povežejo. Mešanico oblikujte v 12 polpetov, širokih 6 do 7 cm in debelih 2 do 3 cm, nato pa jih postavite na stran.
V veliko ponev dodajte 2 žlici olja in jo postavite na srednje močan ogenj. Ko se segreje, dodajte polovico polpetov in jih pecite 3 do 4 minute ali dokler se na obeh straneh zlato rjavo ne zapečejo, pri čemer jih na polovici previdno obrnite.
Položite jih na obložen pekač. V pečici jih pecite približno 8 minut ali dokler niso pečeni.
Preostalo limono narežite na kolobarje in jo postrezite z vročimi polpeti ter s kislo smetano za pomakanje, če želite.
(Foto: pexels.com)