Sestavine
-
1 x Čebulasrednje velika čebula
-
2 žlici Olivno olje
-
2 x Strok - česen
-
1 x Korenje
-
1 pločevinka Fižolrjavi, beli ali rdeči fižol (400 g pločevinka)
-
1/4 žličke Čiličilijevi kosmiči
-
1 žlička Paprika - mletamleta (dimljena) paprika)
-
1 pločevinka Paradižnikparadižnik v koščkih (400 g pločevinka)
-
2 x - 4 x Jajce
-
Peteršilj - svežnekaj vejic svežega peteršilja
-
Poper - mletipo okusu
-
Solpo okusu
Navodila
Čebulo in česen olupite in vsakega na drobno sesekljamo, vsakega ločeno. Korenje očistite (po želji olupite ali postrgajte z nožem), operite in narežite na manjše kose. Fižol splaknite pod tekočo vodo.
Na kuhalnik dajte ponev, ki jo boste lahko potisnili v pečico, in v njej segrejte olje. Na olju najprej popražite čebulo in pa korenje. Ko se zelenjava nekoliko zmehča, dodajte česen in čilijeve kosmiče ter na srednje močnem ognju, med mešanjem, vse skupaj pražite še 2-3 minute.
V ponev dodajte fižol, paradižnik in pa mleto papriko. Dobro premešajte vse skupaj, pokrijte ponev in pustite, da se omaka na srednjem ognju kuha tako dolgo, dokler se malenkost ne zgosti. Začinite s soljo in poprom po vašem okusu.
Peteršilj oplaknite pod tekočo vodo in nato osušite peteršilj. Stebla na drobno narežite na koščke in jih dodajte v omako, liste pa nasekljajte na grobo. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
Ko se omaka dovolj zgosti, s kuhalnico naredimo v njo vdolbine, v katere nežno ubijte jajca, ki jih rahlo solite in poprate. Vse skupaj pecite v ogreti pečici 10-15 minut. Če želite, da dosežete, da rumenjak ostane še tekoč v sredini, pecite približno 10 minut in ponev nato vzemite ven iz pečice. Sicer pa vse skupaj pecite še nekaj minut oziroma toliko časa, da bo jajce pečeno povsem po vašem okusu.
Ko so jajca pečena, ponev vzemite ven iz pečice. Po vrhu potresite nasekljan peteršilj in pripravljeno jed postrezite neposredno na mizo kar v ponvi, v kateri ste pripravili jed.
Dober tek!
Opomba: Če nimate ponve, ki je primerna, ognjevarna za pečico, lahko omako pripravite tudi v manjšem loncu. Ko je omaka pripravljena, jo potresite v pekač in dodajte še jajca. V ogreto pečico nato dajte pekač. Po vaši želji v omako dodajte narezano svežo papriko.