Sestavine
-
2 paketa Suhega kvasa
-
1. 1/2 skodelice Mlačne vode
-
4 skodelice Moka bela
-
1 čajna žlička soli
-
1/2 čajne žličke Kristalni sladkor
-
1 žlica olivnega olja
Navodila
Raztopite kvas v vodi; med občasnim mešanjem ga pustite 5 minut na hladnem. V skledi zmešajte moko, sol, sladkor in olje; na sredini naredite jamico. Ko se mešanica vode in kvasa začne mehurčkati, jo vlijte v sredino jamice. Začnite gnesti testo, tako da moko približate sredini sklede; postopoma povečajte gnetenje.
Če je testo suho, dodajte še malo vode; če je lepljivo, dodajte še več moke. Močno gnetite, dokler testo ni gladko in elastično. Zvaljajte ga v kroglo; pokrijte ga z vlažno krpo. Testo naj počiva približno 20 minut na toplem mestu. Testo udarite z dlanjo, da se izloči plin, ki je nastal med fermentacijo. Testo ponovno zvijemo v kepo; položimo ga v namaščeno skledo. Premažemo z oljem. Pokrijte s plastično folijo; shranite v hladilniku.
Ko je testo pripravljeno za uporabo, ga položite na pomokan pult ali mizo. Z rokami ga sploščite od sredine navzven (lahko tudi z valjarjem). Testo enakomerno potisnite na namaščen pekač za piškote ali ponev za pico in oblikujte 30cm krog, katerega robovi so debelejši od sredine. Po želji nanesite najljubši preliv. Pecite v vroči pečici (475 do 500 stopinj), dokler se ne zlato rjavo obarva.