Sestavine
-
500 g kisle repe (zelja)
-
300 g krompirja
-
300 g prekajenih svinskih rebrc
-
2 veliki žlici svinjske masti z ocvirki
-
1 čajna žlička sladke, rdeče, mlete paprike
-
1 čajna žlička soli
-
1 čajna žlička črni poper v zrnu
-
4 lovorjevi listi
-
300 g rjavega fižola
-
3 čebule
-
2 veliki žlici čiste svinjske masti
-
3 listi majarona
Navodila
Koraki
1
Narejeno
|
Če želite fižol za joto skuhati v enem loncu in se pri tem ne ukvarjati s kuhanjem, ga lahko čez noč namočite v hladni vodi, da skrajšate čas kuhanja (v tem primeru ga ne namakajte).
|
2
Narejeno
|
Olupite in sesekljajte čebulo. V veliko ponev vlijte 2 žlici masla in na vročem maslu prepražite sesekljano čebulo ter med praženjem dodajte še malo vode, da bo povsem mehka in kremasta.
|
3
Narejeno
|
Prilijte dovolj vroče vode, dodajte fižol, na kocke narezana prekajena svinjska rebra (po potrebi tudi drugo meso) in poper ter segrevajte 30 minut, da se fižol primerno zmehča.
|
4
Narejeno
|
Fižol in meso kuhajte 30 minut (odvisno od vrste fižola), nato dodajte opran in drobno narezan krompir ter lovorjev list in kuhajte še 30 minut.
|
5
Narejeno
|
Po približno 30 minutah kuhanja dodajte kislo repo (v mojem primeru) ali kislo zelje. To je treba vnaprej oprati (če ne želite kisle hrane) in enkrat prerezati.
|
6
Narejeno
|
Pred serviranjem pustite krožnik počivati 15 minut. To lahko izboljšate tako, da vsaki porciji jote pred serviranjem dodate 1 čajno žličko ali do 1 velike žlice kisle smetane.
Ogreta jota je po dnevu ali dveh okusnejša od pravkar kuhane jote.
Osebno joto najraje kuham kot golaž ali govejo juho ... kuham jo dolgo, vendar počasi, tako da skoraj ne zavre.
|