Sestavine
-
0.5 kg Lečalahko daste tudi rdečo lečo
-
1 x Strok - česen
-
1 x Srednje velika čebula
-
1 x - 2 x Korenje
-
2 x Paprika - rdeča
-
2 žlici Moka
-
SolPo okusu
-
Olivno oljePo okusu
-
Poper - mletiPo okusu
-
Voda
-
1 x Lovorjev list
-
VegetaPo okusu
-
Mleta paprikaPo okusu
Navodila
Najprej dajte v lonec olivno olje po občutku. V olivno olje, ki je že v loncu dodajte še sol oziroma solite, po vašem občutku, okusu. Narežite na drobno 1 čebulo in 1 strok česna ter 1 korenje. Korenje olupite oziroma odstranite mu skorjo.
Sedaj popražite na olivnem olju čebulo, česen in korenje za toliko časa, da čebula lepo postekleni. Med praženjem oziroma dušenjem večkrat tudi premešajte, da se sestavine ne zažgejo oziroma, da se vam ne zasmodijo. Med mešanjem dodajte tudi malo vode, vsega približno tam do 1 dl.
Dušite oziroma kuhajte približno 10 minut na srednjem zmernem ognju.
Po končanem dušenju vse lepo stlačite s tlačilko, da bo izgledalo kot mezga oziroma bo na pogled kot pire krompir.
Po končanem tlačenju narežite pečene rdeče paprike. Pripravite jih tako, da jih spečete v pečici na plehu, pladnju. Pecite jih brez olja približno okoli 10 minut pri 200 stopinjah Celzija v pečici, oziroma dokler niso lepo pečene. Po pečenju jim odstranite kožico, odstranite jim tudi vse peclje in peške. Nato jih narežite na majhne koščke in jih dajte, stresite v lonec, kamor ste dali tudi lečo, ki ste jo prej splaknili, oprali z vodo. Lečo ste seveda dali, stresli tja v lonec, kjer imate že stlačeno mezgo in kamor ste pred tem tudi vlili tudi okoli 2 litra do 2,5 litra tople vode.
Dodajte še malo vegete, poper in lovorjev list. Vse skupaj sedaj kuhajte približno 40 minut na zmernem ognju.
Po koncu 40 minutah kuhanja dodajte še mleto papriko. Dodajte še zmes za zgostitev, ki jo naredite tako, da daste 2 dl hladne vode v kozarec, dodajte še 2 žlici moke in vse to dobro premešajte z vilico, dokler ni več nobenih grudic.
Zmes za zgostitev počasi vlivajte v lečo in istočasno medtem tudi mešajte. Potem kuhajte še 5 minut in vaša jed je pripravljena za serviranje. Jed zdrži tudi 2-3 dni, če jo hranite v hladilniku.
Opomba: Zraven si lahko servirate kot prilogo tudi kuhano kranjsko klobaso, hrenovko, pečenico…
Dober tek!