Sestavine
-
1 x Srednje velika čebula
-
3 x Krompirsrednje veliki krompirji
-
500 g Gobasvežih mešanih gob - lisičke, jurčki, kostanjevke, šampinjoni...
-
1,5 žlice Olje
-
2 x Strok - česen
-
0,5 žličke Majaron
-
0,5 žličke Sol
-
1 x Lovorjev list
-
1 l Zelenjavna jušna osnova
-
2 ščepca Poper - mleti
-
0.5 dl Belo vino
-
0.5 dl Kisla smetana
-
8 vejic Peteršilj
Navodila
Zelo dobro očistite gobe in jih obrišite z vlažno krpo. Po potrebi jih tudi na hitro sperite z vodo. Gobe narežite na lističe. Česen in čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Olupite krompir, dobro operite in narežite na majhne kocke.
Pristavite večji lonec na kuhalnik, v katerem segrejte olje. Dodajte še sesekljano čebulo in jo na zmerni temperaturi med mešanjem prepražite do zlato-rumene barve. Dodajte krompir in pražite vse skupaj med mešanjem še 1 minuto. Nato dodajte še narezane gobe in česen. Gobe med mešanjem narahlo prepražite. Sedaj z jušno osnovo zalijte. Dodajte še vse začimbe. Vse skupaj pustite, da se bo počasi kuhalo.
Ko se krompir zmehča, prilijte v juho vino in zamešajte smetano. Začinite še s soljo in poprom, po vašem okusu.
Operite peteršilj, ga otresite in ga sesekljajt. Juho postrezite v globokih krožnikih ali pa v jušnih skodelicah. Pred serviranjem jo potresite še s peteršiljem.
Opomba: Po vaši želji v juho dodajte še narezano gomoljno zeleno, peteršiljevo korenino in korenje. Predlagane priloge: Ajdova kaša, ajdovi žganci, domač kruh.