Sestavine
-
1 kg govejega mesa s kostjo
-
30 g masti
-
1 čebula
-
2 stroka česna
-
1 velik korenček
-
1 steblo zelene
-
1.5 l goveje jušne osnove
-
2 velika krompirja
-
600 g gomoljev rdeče pese
-
150 g svežega belega zelja
-
2 žlici kisa
-
0.5 žličke soli
-
2 ščepca sveže mletega popra
-
kisla smetana
Navodila
Boršču zagotovo ne sme manjkati rdeča pesa, ki poskrbi za značilno rdečo barvo te priljubljene ruske jedi.
Dober tek!
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in kuhanje
Čebulo in česen olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Stebelno zeleno in korenje očistimo, operemo ter narežemo na majhne koščke. Zelje očistimo in narežemo na dolge trakove.
Kos govejega mesa operemo in položimo v velik lonec. Zalijemo ga s hladno vodo ter pristavimo na kuhalnik. Meso zavremo in pustimo, da vre 2 minuti. Z mesa odstranimo pene, nato pa ga odcedimo in shranimo na toplem krožniku.V loncu segrejemo mast. Dodamo čebulo, česen, korenje in zeleno ter zelenjavo med občasnim mešanjem na srednji temperaturi pražimo 4 do 5 minut. Prilijemo jušno osnovo in zavremo. Dodamo kos govejega mesa, temperaturo znižamo, lonec pokrijemo in ob rahlem vrenju kuhamo toliko časa, da se meso zmehča in zlahka loči od kosti (1,5 do 2 uri). Približno 40 minut pred koncem kuhanja olupimo krompir in ga operemo. Narežemo ga na enako velike kocke, ki jih 30 minut pred koncem kuhanja dodamo v lonec.
Medtem ko se juha kuha, pripravimo peso. Gomolje najprej skrbno očistimo in operemo. Zložimo jih v lonec in zalijemo z 2,5 litra hladne vode. Dodamo žlico kisa in kuhamo na srednji temperaturi 50 do 60 minut oziroma toliko časa, da se gomolji zmehčajo. Kuhane gomolje odcedimo in ohladimo.
Ko se meso zmehča, ga odstranimo iz lonca in položimo na krožnik. Počakamo, da se malo ohladi, potem pa ga natrgamo na manjše kose, ki jih stresemo nazaj v lonec. Ohlajene pesine gomolje olupimo in narežemo na julienne. Narezano peso skupaj z narezanim zeljem dodamo v lonec. Juho kuhamo še 5 do 10 minut, da se zelje malo zmehča. Po okusu posolimo in popopramo ter začinimo s kisom.
Pripravljeno juho serviramo v globoke krožnike ali jušne skodelice, okrasimo s kislo smetano in postrežemo s kruhom.
|