Sestavine
-
4 x Jajce
-
2 dl Mleko
-
2 dl Kisla smetana
-
250 g Špinača
-
200 g Kajmak
-
600 g Skuta
-
10 žlic Maslo
-
ščepec Sol
-
ščepec Poper - beli
-
400 g Testo vlečenolahko tudi iz kupljenega vlečenega testa
Navodila
Pripravite si vlečeno testo, oblikujte v hlebček, namastite z oljem in pokrijte.
V višjo posodo dajte vodo, postavite na ogenj in počakajte, da zavre. Špinačo za 3 minute namočite v krop, da se zmehča in upade. Špinačo dobro odcedite, ohladite in na drobno sesekljajte na trakove.
V skledi razžvrkljajte jajca, dodajte mleko, kislo smetano, skuto in kajmak ter dobro premešajte vse sestavine. Na koncu dodajte, vmešajte še špinačo, premešamo ter začinite s soljo in poprom. Segrejte kozico in stopite v njej 5 žlic masla. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.
Okrogel pekač namažite s stopljenim maslom. Testo na pomokani površini na tanko razvlečemo in z nožem konce testa previdno obrežemo. Po celotni površini testa poškropite stopljeno maslo. Nadev razporedite po testu in testo zvijemo v zelo lepe dolge zvitke. Zvitke zvijete v spiralo, previdno jih položite v okrogel pekač, premažete z maslom in pečemo v ogreti pečici 40 minut.
Ko je pita pečena jo pustimo, da se nekoliko ohladi, nato jo razrežite in postrzite.