Sestavine
-
500 g Skutanepasirana skuta
-
500 g Testo v listih
-
180 g Kisla smetana1 majhen lonček
-
3 dl Sladka smetana
-
Solpo okusu
-
4 x Jajce
-
Oljepo potrebi
-
1 dl Sladka smetanaza preliv
-
1 x Jajceza preliv
-
2 žlici Oljeza preliv
Navodila
Liste vlečenega testa preštejte in štiri liste dajte na stran (dva za dno in dva za vrh).
Pekač dobro naoljite z oljem. Položite križno na dno dva lista testa, tako da je dno popolnoma pokrito. V skledi zmešajte skuto, sladko in kislo smetano, jajca in sol. Masa mora biti precej tekoča, da se testo dobro “napije” in da bo sirnica sočna. Če se vam nam bo zdela zmes presuha (kajti včasih je lahko skuta presuha), dodajte še sladko smetano.
Vzemite en list testa in ga pomočite v skutino maso ter pri tem nežno obračajte, da se bo nadev dobro oprijel testa. Nato list zmečkajte in položite na testo v pekaču. Če vam bo uspelo, poskušajte ustvarit videz razcvetele rože.
Ponavljajte postopek dokler vam ne bo zmanjkalo testa in nadeva (dva lista testa pa si prihranite za vrh pite). Če vam je ostalo še kaj nadeva, ga polijte/posujte po zmečkanih kepah testa.
Dva lista testa, ki ste ju prihranili, položite križno čez pekač in previdno zavihajte robove navznoter do dna, tako da ustvarite nekakšen “pokrov” gibanice.
Premažite po vrhu z mešanico jajc, sladke smetane in olja. Dajte v pečico ogreto na 180 stopinj Celzija za 45 minut. Po potrebi podaljšajte čas peke. Gibanica je pečena takrat, ko je vrh zlato rjavo obarvan in zapečen.