Sestavine
-
600 g Mlad krompir
-
2 žlički Sol
-
2 žlici Olivno olje
-
1 žlička Provansalska zelišča
-
1 skodelica Sirnariban
-
1/2 skodelice Kisla smetana
-
1 x Čebula
Navodila
Krompir kuhajte v soljeni vodi približno 10 minut ali dokler ni zelo mehak. Mehkobo lahko preverite tako, da krompir prebodete z vilicami.
Medtem ko krompir vre, segrejte pečico na 200 ºC. Velik pekač obložite s peki papirjem. V manjši skledi zmešajte oljčno olje in začimbe.
Krompir odcedite in pustite, da se nekaj minut hladi, nato ga dajte na pekač. Vsak krompir z mečkalnikom ali s kozarcem zmečkajte, da popoka, a se še vedno drži skupaj in je ploščat.
Površino pretlačenega krompirja premažite z oljčnim oljem in začimbami.
Krompir pecite v ogreti pečici približno 30 minut ali dokler robovi ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi.
Krompir vzemite iz pečice in ga posujte s sirom. Vrnite ga v pečico še za nekaj minut oziroma dokler se sir ne stopi.
Na koncu vsakemu krompirju dodajte še malo kisle smetane in narezano zeleno čebulo ter postrezite.
(Foto: pexels.com)