Sestavine
-
1 žlica Olivno olje
-
0.5 kg Sladki krompir
-
3 x Čebula - mlada
-
3 x Strok - česen
-
20 g Maslo
-
1 dl Belo vino
-
800 g Pečenicaza 800 g pečenic
-
Poperpo okusu
-
Solpo okusu
-
1 x Pelati (pločevinka)400 g
-
400 g Sir Mocarela
-
1 žlička Origanosuh origano
-
100 g Parmezan
Navodila
Segrejte pečico na 200 stopinj Celzija. Olupite sladki krompir in ga narežite na 1/4-centimetrske debele rezine ter jih položite enega poleg drugega na pekač. Pečemo jih v ogreti pečici 10 minut.
Narežite čebulico na kolobarje, česen pa sesekljajte. Dajte maslo v ponev in žlico olivnega olja. Na segreti maščobi v dveh minutah popražite čebulo. Dodajte sesekljan česen in meso, ki ste ga izstisnili iz klobas ter ga zlato rjavo popecite. Prilijte vino in pa pelate, solite, popoprajte in dodajte še origano. Premešajte in na nizkem ognju kuhajte 15 minut.
Narežite mocarelo na pol centimetrske debele rezine, parmezan pa naribajte.
Na dno pekača dajte nekaj mesne omake, nato pa ga obložite z rezinami sladkega krompirja. Prekrijte s polovico mesne omake in nanjo položite še rezine mocarele. Ponovite postopek, nadaljujte torej s sladkim krompirjem, mesno omako in mocarelo ter po vrhu potresite s parmezanom.
Pecite zloženko pri 190 stopinjah Celzija, 35 minut. Pred rezanjem zloženke počakajte še vsaj 15 minut. Jed postrezite s skledo solate.
Dober tek!
Opomba: Sladki krompir nikakor ni v sorodu z navadnim krompirjem, čeprav je res, da sta oba iz Srednje Amerike. Rdeči sladki krompir s sladko oranžnim mesom je primeren za praženje, pečenje, pireje, nadeve in sufleje. Beli sladki krompir je manjši in ima bolj suho belo meso. Lahko ga kuhamo, cvremo ali uporabimo v mesnih in zelenjavnih jedeh. Predlagane priloge: Solata z motovilcem, jaci in fižolom; Toskanska solata…