Sestavine
-
1/2 čajne žličke Sladkor
-
1 čajna žlička Aktivni suhi kvas
-
1/4 skodelice Mlačna voda1 skodelica = 240 ml
-
1 skodelica Grahova moka
-
1 1/4 skodelice Moka
-
1/2 čajne žličke Pecilni prašek
-
1 1/2 čajne žličke Pražena mleta kumina
-
1/2 čajne žličke Kurkuma
-
2 čajni žlički Sol
-
1 1/2 skodelice Topla voda
-
4 stroki Česen
-
1× Čili
-
6 kapljic Jedilno barvilorumeno
-
2 skodelici Olje
Navodila
V majhno skledo dajte sladkor, kvas in 1/4 skodelice mlačne tople vode. Premešajte in pustite kvas stati približno 15 minut. Ko se podvoji, v veliki skledi zmešajte grahovo moko, navadno moko, pecilni prašek, kumino, kurkumo in sol.
Na sredini suhih sestavin naredite jamico. Dodajte 1 1/2 skodelice tople vode, kvas, nariban česen, sesekljan čili in jedilno barvilo. Z gumijasto lopatico premešajte.
Skledo pokrijte s kosom folije. Mešanico pustite počivati približno 45 minut do ene ure. Ko se na površini testa naredijo majhni mehurčki, je testo pripravljeno.
Olje v velikem loncu segrevajte na srednje visoki temperaturi.
Z žlico zajemajte testo in ga previdno spuščajte v olje in jih pecite približno 1 minuto, dokler se ne napihnejo in zlato rjavo zapečejo. Z režnato žlico jih odstranite iz olja in odcedite na krožniku, obloženem s papirnato brisačo.
Okusne ocvrtke postrezite s kislim mangovim ali tamarindovim čatnijem.
(Foto: freepik.com)