Sestavine
-
1 x Čebula
-
2 žlici Olje
-
2 x Strok - česen
-
1 ščepec Čilimleti čili
-
0.5 žličke Mleta kuminalahko uporabite tudi semena kumine
-
300 g Kranjska klobasa
-
0.5 kg Kislo zelje
-
1 žlica Mleta paprika
-
0.8 l Voda
-
2 x Lovorjev list
-
5 zrn Poper v zrnju
-
Poper - mletipo okusu
-
Solpo okusu
-
1 žlica Kispo potrebi
-
150 ml Kisla smetana
Navodila
Česen in čebulo olupite in ju ločeno na drobno sesekljajte. Narežite klobaso na kolobarje. Ožamite kislo zelje in na grobo sesekljajtena.
V večjem loncu segrejte olje, na njem posteklenite sesekljano čebulo. Dodajte klobaso in jo med mešanjem fino prepražite. Dodajte kumino, čili, mleto papriko in pa šesesekljan česen. Med nenehnim mešanjem prepražite česen, tako da bo zadišal, nato pa primešajte še zelje. Sestavine zalijte z vodo in dodajte lovorjev list, poper v zrnu in pa še sol. Juho dobro premešajte in zavrite. Zmanjšajte ogenj, tako da bo nežno brbotalo in na pol pokrito kuhajte okoli 20 minut oziroma toliko dolgo dokler se zelje ne bo zmehčalo.
Ko bo juha gotova, vmešajte kislo smetano, ki jo morate dobro stepti z vilico. Po potrebi dodajte sol in/ali poper, po vaši želji pa lahko dodate tudi žlico kisa. Odstavite lonec, pokrijte in pustite juho počivati 10 minut, preden jo boste postregli. Ponudite jo s kruhom.