Sestavine
-
1 Čebula
-
1 strok Česen
-
2 žlici Oljčno olje
-
250 g Riž
-
1 žlica Paradižnikova mezga
-
400 ml Zelenjavna jušna osnova
-
150 ml Belo vino - suho
-
1 žlička Provansalska zelišča
-
2 Paradižnik
-
1 Paprika - rumena
-
1
-
Po okusu
-
Po okusu
-
40 g Sir
Navodila
V ponvi segrejemo oljčno olje in v njem prepražimo na drobno sesekljana čebulo in česen. Dodamo riž in ga med stalnim mešanjem dušimo, da postekleni.
Nato dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vinom. Med kuhanjem postopoma dolivamo jušno osnovo, riž pa vsakič rahlo premešamo.
Po približno 12 minutah kuhanja na nizki temperaturi primešamo provansalska zelišča in zelenjavo, ki smo jo na drobno sesekljali.
Čez 4 minute primešamo nariban sir grana padano, nato rižoto odstavimo s štedilnika in jo v pokriti posodi pustimo počivati 2 minuti.
Preden postrežemo, jo po okusu začinimo s soljo in poprom.