Sestavine
-
250 g Brokoli
-
300 g Testeninemakarončki, metuljčki, peresniki...
-
25 g Moka
-
25 g Maslo
-
0.25 žličke Sol
-
600 ml Mlačno mleko
-
600 g losos fileile brez kosti in kože
-
100 g Nariban sirmocarela, edamec, parmezan, gauda ipd.
-
2 ščepca Poper - mletisvež mleti poper
-
Navodila
Segrejte pečico na 190 stopinj Celzija. Pristavite lonec z večjo količino vode na kuhalnik. Medtem ko boste čakali, da bo voda zavrela, operite brokoli in ga razdelite na posamezne cvetke. Tik preden bo voda zavrela, jo posolite, nato pa v krop dodajte testenine in kuhajte toliko časa, kot je navedeno na embalaži. Zadnje štiri minute kuhanja dodajte v lonec brokoli. Kuhane testenine in brokoli dobro odcedite.
V večji kozici razpustite maslo. Dodajte moko in jo med stalnim mešanjem pražite 1 minuto. Nato postopoma prilivajte toplo mleko in dobro mešajte, da se v omaki ne naredijo grudice. Mešajte in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti. Omako po okusu začinite s soljo in poprom. Pripravljeni omaki dodajte odcejene testenine in brokoli.
File lososa operite in dobro osušite s papirnatimi brisačkami. Narežite na manjše kose in obložite oziroma prekrijte z njimi dno ognjevarnega pekača. Kose prekrijte z zmesjo testenin, brokolija in bešamela ter potresite po vrhu z naribanim sirom.
Pekač za 30 minut postavite v ogreto pečico, da se bo sir stopil in da se bo dobro zapekel. Pripravljeno jed servirajte na krožnike in priložite zraven skledo solate.
Opomba: Popestrite si jed še z dodatkom na koščke narezanih suhih paradižnikov, popraženih pinjol ali sesekljane sveže bazilike. Če nimate svežega lososa lahko uporabite kar fileje dimljenega lososa.