0 0
Žajbljev “Oxymel”

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sestavine

Prilagodite Porcije
2 skodelici Žajbelj sveži žajbelj, na drobno sesekljan
1/2 - 1 skodelice Med posušeni med
1 skodelica Jabolčni kis surovi domači kis

Dodaj med zaznamke

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Žajbljev “Oxymel”

LASTNOSTI:

  Recept je sestavljen iz le treh sestavin in je preprosto domače zdravilo pri zdravljenju grla in pljuč. Ima veliko protimikrobnih in antioksidativnih lastnosti. Odličen je, ko je imate žajblja v izobilju, ko ga imate pri roki za zdravljenje in lajšanje bolečega grla, kašlja in prehlada.

  • Porcije 1
  • Lahko

  Sestavine

  Navodila

  Deli

  Zmešajte žajbelj in med v čistem, v čistem in steriliziranem pollitrskem kozarcu.

  Ko boste vlivali kis, mešajte s paličico, zato da boste sprostili morebitne zračne mehurčke.

  Prepričajte se, da bo žajbelj popolnoma potopljen s tekočino. Imeti morate vsaj 1/4 prostora pri samem vrhu kozarca. Očistite rob in pokrite s pokrovom. Če boste uporabili kovinski pokrov (zato ker kis razjeda kovino), morate med kozarec in pokrov položiti kos plastične folije ter zaprite s pokrovom.

  Kozarec hranite na hladnem in pa suhem mestu vsaj 2 tedna. Vsak dan ga morate pretresti in vedno pazite, da bo žajbelj ostal potopljen. Mešanico precedite skozi fino mrežasto cedilo in nalijte v steklenico s plutovinastim ali zaprtim pokrovom.

  Lahko ga imate shranjenega le do 1 leta.

   

  Opomba: Lahko ga uživate po žlički, lahko ga dodate v kanček vroče vode, v čaj, lahko ga dodate tudi gazirani vodi za osvežitev. Oxymel – po definiciji je to mešanica surovega medu in pa kisa. Beseda izhaja iz grškega “oxymeli”, kar pomeni “kislina in med”. Oxymel obstaja že stoletja, je klasični napitek, eliksir že od Hipokratovih časov.

  Žajbelj je bogat znan po antioksidativnih in protivnetnimi učinki. Je adstringentno zelišče, ki ustvarja učinek, ki napne sluznico. Tonira vaša otekla tkiva, kar vam prinese olajšanje.

  Surovi med je izredno hranljiv, ima močan učinek proti klicam ter ima tudi antibakterijske lastnosti.

  Jabolčni kis krepi vašo imuniteto, tudi pomirja suho grlo in izboljša vaše prebavne težave. Kis iz zdravilnih rastlin izloči zdravilne sestavine, kot so npr. minerali, zavira tudi rast nevarnih mikrobov. Znano je, da med in kis skupaj podpirata imunski sistem in sta tudi odlična konzervansa.

  Njami Njami

  Mnenja o Receptu

  There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
  Nazaj
  Pomirjujoč cimetov čaj
  Naprej
  Pekanovi piškoti z borovnicami
  Nazaj
  Pomirjujoč cimetov čaj
  Naprej
  Pekanovi piškoti z borovnicami

  Dodajte Komentar