Sestavine
-
130 g Moka
-
80 g Koruzna moka
-
2 žlički Česen v prahu
-
2 žlički Paprika v prahu
-
1 žlička Sol
-
150 ml Gazirana voda
-
Olje
-
1,3 kg Cvetača
-
Omaka
-
100 ml Javorjev sirup
-
2 žlici Čilijeva omaka
-
125 g Konzervirana čičerika
-
1 žlička Česen v prahu
-
1 žlička Dijonska gorčica
-
2 žlici Beli vinski kis
-
50 ml Olivno olje
-
1 žlica Drobnjak
Navodila
Aioli omaka brez jajc: Odcedite čičerko in prihranite tekočino. Česen v prahu, gorčico, kis, 8 čičerik in rezervirano tekočino iz čičerike dajte v kuhinjski robot. Miksajte do gladkega in postopoma dodajte olje, dokler ni rahlo in kremasto. Prenesite v majhno skledo za serviranje. Vmešajte drobnjak ter začinite s soljo in poprom.
V veliko skledo dajte moko, koruzno moko, česen v prahu, papriko in sol. Premešajte jih z metlico, da se združijo in na sredini naredite jamico. Počasi vlijte gazirano vodo in stepajte, da dobite gladko testo.
V veliko ponev vlijte olje in segrevajte na srednje močnem ognju. V serijah potopite cvetačo v testo in pustite, da se odvečni del odcedi. Položite v olje in cvrite 3 minute ali dokler ne dobi zlate barve.
V majhni ponvi na srednji temperaturi zmešajte javorjev sirup in čilijevo omako. Kuhajte 3 minute ali dokler ne zavre in občasno premešajte.
Cvetačo prestavite v veliko toplotno odporno skledo. Prelijte jo z mešanico omake. Premešajte, da se obloži. Prenesite v posodo za serviranje. Takoj postrezite z aioli omako.
(Foto: pexels.com)