Sestavine
-
Olivno oljesprej
-
860 g Sladkor
-
1 l Voda
-
2 žlici Limonin sok
-
3 žlice Želatinav prahu
-
130 g Koruzna moka
-
1 žlička Vinski kamen
-
Jedilno barviloroza
-
200 g Sladkor v prahu
Navodila
pekač popršite z oljčnim oljem v spreju, da se namasti. Dno in stranico pekača obložite s papirjem za peko, ki se ne prijema, in pustite, da stranice segajo čez.
Sladkor in 500 ml vode dajte v veliko ponev na nizki temperaturi in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. V ponev postavite termometer za sladkor. Segrevanje povečajte na srednjo temperaturo. Kuhajte brez mešanja 25 minut ali dokler termometer za sladkor ne doseže 125 °C. Vmešajte limonin sok.
Medtem v veliko ponev dajte želatino, koruzno moko in vinski kamen. Z metlico za stepanje vmešajte malo preostale vode, da dobite sirup. Postopoma stepajte preostalo vodo. Postavite na srednjo temperaturo in kuhajte 5 minut oziroma dokler zmes ne zavre in se zgosti.
Sladkorni sirup med nenehnim stepanjem postopoma vlijte v mešanico koruzne moke.
Zmanjšajte temperaturo na nizko. V ponev postavite termometer za sladkor. Kuhajte 1 uro ali dokler se zmes ne obarva svetlo zlato in termometer za sladkor ne doseže 110 °C. Dodajte 2 žlički vode z nekaj kapljic jedilnega barvila ter mešajte, dokler se dobro ne povežejo. Mešanico vlijte v pripravljen pekač.
Odstavite, da se ohladi na sobno temperaturo, in postavite v hladilnik za 4 ure ali čez noč, da se strdi.
Lokum obrnite na površino, posuto s sladkorjem v prahu in ga z rahlo namaščenim nožem narežite na 3 cm velike kose. Lokum obložite s sladkorjem v prahu in postrezite ob turški kavi.
(Foto: freepik.com)