Sestavine
-
250 g Čokoladni keksi
-
120 g Maslo
-
500 g Kremni sir
-
100 g Sladkor v prahu
-
250 ml Zgoščena smetana
-
3 žličke Želatina
-
200 g Mlečna čokolada
-
2× Mars čokoladica
-
Čokoladna glazura
-
200 g Temna čokolada
-
120 ml Zgoščena smetana
-
2 žlici Glukozni sirup
-
Karamelna omaka
-
150 g Sladkor v prahu
-
120 ml Zgoščena smetana
Navodila
Dno in stranico pekača namastite in obložite s papirjem za peko. Piškote dajte v kuhinjski robot in jih obdelujte, dokler ne postanejo drobno sesekljani. Dodajte maslo in zmešajte. Zmes piškotov enakomerno potisnite po dnu pripravljenega pekača. Postavite v hladilnik za 30 minut, da se ohladi.
V veliki skledi stepite kremni sir in sladkor do gladkega. Vmešajte smetano.
V majhno posodo, primerno za mikrovalovno pečico, dajte 2 žlici vode. Potresite z želatino in jo za 2 minuti postavite na stran, da se zmehča. V mikrovalovni pečici 20 sekund segrevajte na visoki hitrosti. Mešajte z vilicami, dokler se želatina ne raztopi. Odstavite, da se nekoliko ohladi, nato pa vlijte v mešanico kremnega sira. Na kratko stepite, dokler se ne združi.
Prilijte mlečno čokolado in jo na kratko stepite, dokler se ne združi. Vmešajte čokoladici Mars in nato zmes z žlico prelijte v posodo po dnu. Površino zgladite. Postavite v hladilnik za 1 uro, da se ohladi.
Medtem pripravite čokoladno glazuro: temno čokolado, smetano in glukozo dajte v majhno posodo ter na nizki temperaturi mešajte, dokler ne postane gladka. Hladite 20 minut.
Čokoladno glazuro prelijte čez torto in jo za 2 uri postavite v hladilnik, da se strdi.
Za pripravo karamelne omake sladkor in 80 ml vode v majhni ponvi na srednji temperaturi mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Segrejte do vrenja. Brez mešanja kuhajte 8 minut ali dokler ne postane zlata. Odstranite z ognja in odstavite, dokler se mehurčki ne zmanjšajo. Vrnite na nizko temperaturo. Med mešanjem postopoma dodajajte smetano, dokler omaka ni gladka. Odstavite, da se ohladi na sobno temperaturo.
Torto položite na servirni krožnik in jo prelijte s karamelno omako.
(Foto: pexels.com)