Sestavine
-
Njoki
-
500 g Tarotropska rastlina
-
50 g Ovčji sirnariban
-
120 g Moka
-
Omaka
-
240 ml Zgoščena smetana
-
140 g Sirnariban
-
2 čajni žlički Krompirjev škrob
Navodila
Taro skuhajte v močno osoljeni vodi, dokler ga z vilicami zlahka ne prebijete. Odcedite jih, ohladite, da jih lahko obdelujete, nato z vsakega gomolja olupite kožo.
Taro naribajte, nato dodajte ovčji sir in moko. Gnetite, dokler se moka ne primeša, vendar pazite, da je ne pretiravate. Testo mora biti mehko.
Segrejte velik lonec vode. Delovno površino obilno posujte z moko, nato pa odrežite kos testa in ga razvaljajte v tanko vrvico. Z ostrim nožem odrežite 1 cm velike kose testa in jih v enem sloju položite na pekač.
Za pripravo omake dajte smetano v majhno posodo in jo segrevajte na srednje nizki temperaturi, dokler se na robovih posode ne začnejo delati majhni mehurčki (ne sme vreti). Nariban sir zmešajte s koruznim škrobom, nato mešanico dodajte segreti smetani in stepajte, dokler se sir popolnoma ne stopi, omaka pa se nekoliko zgosti. Omako ohranite toplo, vendar ne pustite, da zavre, sicer se bo ločila.
V vrelo vodo v približno treh serijah dodajte njoke. Ko začnejo njoki plavati na površju, jim namenite približno 20 sekund, preden jih prenesete v cedilo.
Kuhane njoke prelijte s smetanovo omako, solite po okusu in takoj postrezite.
(Foto: Instagram/fiordicucina)