Sestavine
-
4 x Krompir
-
2 x Lovorjev list
-
3 žlice Moka
-
2 x Čebula
-
0.5 kg Svinjinaostanki mesa
-
3 x Strok - česen
-
3 žlice Paradižnikova mezga
-
1 dl Rdeče vino
-
1 žlička Sol
-
0.5 skodelice Kisla smetana
-
5 zrnc Črni poper
-
1 žlica Peteršilj - nasekljan
Navodila
Meso zrežite na majhne porcije, ki jih stresite v kozico in zalijte z 1 litrom vode. Solite s ščepcem soli, lovorjeva lista in strok česna. Krompir olupite, narežite na kocke in operite. Dodajte ga v kozico z mesom in kuhajte vse skupaj na zmernem ognju približno 15 minut.
Čebulo olupite in jo nasekljajte ter še preostali česen. V večji posodi segrejte olje in prepražite na njem sesekljano čebulo dokler ne postekleni. Potresite z moko in premešajte. Ko se moka obarva, dodajte česen in zalijte z vinom. Vsebino iz kozice dodajte v lonec in vse skupaj dobro premešajte. Strok česna odstranite.
Vmešajte paradižnikovo koncentrat in kislo smetano na koncu v juho. Po vašem okusu začinite s soljo in poprom. Kuhajte juho še 10 minut in dodajte proti koncu še nasekljan peteršilj.
Juho servirajte v krožnike in postrezite s kruhom. Najboljša je z domačim kruhom.
Opomba: Uporabite lahko žlico kisa namesto vina. Namesto svinjine lahko uporabimo tudi piščančje, goveje meso… v bistvu kar vam ostaja v hladilniku. Muškatni orešček in timijan se odlično podata k juhi. Če se boste odločili za te začimbe, dodamo pol žličke muškatnega oreščka ali pol žličke timijana. K jedi se prileže tudi kozarček rdečega vina.