Sestavine
-
475 ml mleka
-
150 ml zelenjavne osnove
-
90 g masla
-
0.5 čebule
-
1 strok česna
-
125 g moke
-
200 g mlade špinače
-
2 žlici popraženih pinjol
-
sol in sveže mleti poper
-
2 jajci
-
200 g krušnih drobtin
-
olje za cvrtje
Navodila
Priljubljen španski prigrizek, h kateremu se odlično prileže kozarec dobrega vina. Kroketi so odlični tudi kot priloga ali kot lažja samostojna jed s sezonsko solato.
Dober tek!
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava in pečenje
Špinačo očistimo, operemo in na hitro blanširamo v kropu, da uvene in se zmehča. Blanširano špinačo odcedimo, ožamemo in sesekljamo. V kozico vlijemo mleko in jušno osnovo ter ju na srednji temperaturi počasi zavremo. Ko tekočina zavre, temparaturo znižamo na minimum, da preneha vreti, a še vedno ostane vroča.
Česen in čebulo olupimo ter ju ločeno zelo na drobno sesekljamo. V drugi kozici razpustimo na kocke narezano maslo ter na njem na nizki temperaturi počasi prepražimo česen in čebulo, da se zmehčata. Primešamo moko in vse skupaj na nizki temperaturi med nenehnim mešanjem pražimo še 5 minut. Pazimo, da se moka ne zažge.
V kozico nato med nenehnim mešanjem v tankem curku prilijemo vročo mešanico mleka in jušne osnove. Ko prilijemo vso tekočino, povišamo temperaturo in med mešanjem počasi kuhljamo kakih 10 minut, da dobimo gosto svilnato omako.
Kozico odstavimo in v omako vmešamo sesekljane pinjole ter špinačo. Zmes po okusu začinimo s poprom in soljo, potem pa jo pretresemo v plitko skledo in jo neposredno po površini pokrijemo s prozorno folijo, da se na površini ne naredi 'kožica'. Počakamo, da se zmes ohladi na sobno temperaturo, potem pa jo vsaj za 2 uri (lahko tudi kar čez noč) shranimo v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi. Na plitek krožnik stresemo drobtine, v globokega pa ubijemo jajci in ju z vilicami dobro razžvrkljamo. Dlani rahlo namastimo z oljem, nato pa z njimi iz ohlajene mase oblikujemo debelejše krokete, ki jih najprej potopimo v razžvrkljana jajca, nato pa povaljamo v drobtinah. Panirane krokete odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, za vsak kroket pa vzamemo približno 1,5 žlice (30 g) mase. Ko so vsi kroketi pripravljeni, pekač za 1 uro shranimo v hladilnik.
V večji lonec vlijemo olje in ga segrejemo na 190 stopinj Celzija. V vročem olju zlato rumeno ocvremo panirane svaljke. Ko so ocvrti jih s penovko poberemo iz olja in odlagamo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami. Krokete postrežemo, dokler so še vroče. Kot prilogo lahko ponudimo različne omake.
|