Sestavine
-
600 ml Voda
-
1 x Limona
-
600 g Slive
-
300 g Sladkor
-
1 x Cimetova palčka
-
6 žlic Rdeče vino
Navodila
Preden pripravite kompot, morate vodo zavreti.
Operite slive, razpolovite jih in jih izkoščičite. Stresite jih v kozico in jih nato zalijte s kropom. Po 5 minutah slive s penovko poberite iz vode in jim odstranite kožice. Slive dajte nazaj v kozico, nato pa z lupilcem olupite še limono. Slivam v kozico dodajte limonino lupino in vse skupaj potresite s sladkorjem.
V kozico prilijte rdeče vino in dodajte še cimetovo palčko. Kozico pokrijte in kuhajte nalahno na šibkem ognju 5 minut, da se bodo slive zmehčale. Pustite da se kompot ohladi, postrezite v skodelicah in okrasite s cimetovo palčko. Kompot ponudite.
Opomba: Da boste izboljšali okus, lahko po kompotu potresete tudi cimet v prahu. Kompot si lahko okrasite tudi z rezino limone. Slive med kuhanjem prebodite z vilicami, kajti nikoli ne smejo biti premehke, ker bodo razpadle! Najbolje je da uporabite ekološko pridelano limono, katere lupina ni tretirana s škropivi. Če pa nimate organske limone, limono za nekaj minut potopite v vrelo vodo in jo dobro očistite, da boste z nje odstranili vosek, ki vsebuje toksine.