Sestavine
-
3× Pomaranča
-
450 g Vaniljevi keksi
-
8× Klinčki
-
2× Cimetova palčka
-
8× Janež
-
100 ml Rdeče vino
-
160 g Vinski žele
-
120 ml Zgoščena smetana
-
Cimet
Navodila
Posušeno pomarančo pripravite tako, da pečico segrejete na 110 °CC. Ploščo za peko obložite s papirnato brisačo. 1 pomarančo narežite na tanke rezine in jih položite na pripravljen pladenj. Rezine pokrijte s papirnato brisačo in nežno pritisnite, da se vpije vlaga. Rezine prenesite na rešetko.
Žično rešetko postavite na pekač. Pomaranče pecite 1 uro in 30 minut ali dokler niso suhe in hrustljave. Odstavite, da se popolnoma ohladijo.
V ponev dajte klinčke, cimetove paličice, 2 zvezdasta janeža in 800 ml vode. 1 pomarančo narežite na tanke rezine. Dodajte v ponev. Segrevajte na srednji temperaturi, dokler ne zavre. Zmanjšajte temperaturo na nizko in nežno kuhajte 10 minut. Odstranite z ognja. Tekočino precedite v veliko skledo. Zavrzite začimbe in pomarančne rezine.
Začinjeni tekočini dodajte kristalčke želeja in mešajte, dokler se ne raztopi. Dodajte rdeče vino in premešajte. Razdelite v šest kozarcev. Postavite v hladilnik za 4 ure ali čez noč, da se strdi.
Smetano dajte v skledo. Na drobno naribajte lupino preostale pomaranče in jo vmešajte v kremo. Po kozarcih razporedite smetano. Posujte s cimetom.
V sredino 6 posušenih pomarančnih rezin potisnite preostali zvezdasti janež. Na rob vsakega kozarca pritrdite rezino pomaranče in postrezite s piškoti.
(Foto: pexels.com)