Sestavine
-
Mlekoza piškote
-
Masleni piškotinpr. Albert keksi
-
180 g Sladkor
-
180 g Sol
-
50 g Maslo
-
1 vrečka Vanilijev sladkor
-
1 l Mleko
-
1 ščepec Sol
-
Naribana lupinicanaribana lupinica ene pomaranče, po vaši želji
Navodila
Na kuhalnik postavite lonec z mlekom in sladkorjem. Na srednje močnem ognju počasi segrevajte in mešajte, dokler se bo sladkor stopil. Pšenični zdrob vsujte v vroče mleko in dodajte ščepec soli. Nenehno mešajte in kuhajte toliko časa, da se bo zmes primerno zgostila. Odstavite in primešajte maslo, vanilijev sladkor in naribano pomarančno lupinico.
Vzamite steklen pekač (v velikosti 20 x 30 centimetrov) ali drugo posodo z ravnimi stranicami in vanjo najprej zložite plast v mleku namočenih piškotov. Na piškote nanesite 1/3 kuhanega zdroba.
Postopek ponovimo še dvakrat in piškote pri tem pomakajte v mleko. Po vrhu pogladite zadnjo zdrobovo plast, nato pa pekač pokrijte s prozorno živilsko folijo in ga postavite v hladilnik za približno 3 ure, da se piškoti lepo zmehčajo in krema iz zdroba strdi.
Ko bo sladica pripravljena jo narežite na kose, ki jih lahko okrasite s sadjem, čokolado, zdrobljenimi piškoti, mletimi oreščki, kokosom itd.
Opomba: Kremo pripravite tudi tako, da v liter zavretega in sladkanega mleka vmešate pet žlic pšeničnega zdroba. Med nenehnim mešanjem kuhajte toliko časa, da boste dobili gosto zmes, v katero vmešajte od 150 do 200 g kokosa.
V čas priprave ni vštet čas hlajenja…
(Foto: Pixabay)