Sestavine
-
40 g Maslo
-
20 g Parmezan
-
25 g Moka
-
240 ml Poparjeno mleko
-
Sol in poper
-
ščepec Kajenski poper
-
ščepec Mleti muškatni orešček
-
4× Jajčni rumenjak
-
80 g Sir z modro plesnijo
-
5× Jajčni beljak
-
1/8 žličke Vinski kamen
Navodila
1. Pečico segrejte na 200 °C. Notranjost dvolitrske posode za sufle premažite z maslom in enakomerno potresite s parmezanom.
2. V majhni posodi na nizki temperaturi stopite maslo. Vmešajte moko in kuhajte 2 minuti.
3. Z ognja odstavite in vmešajte vroče mleko, 1/2 žličke soli, 1/4 žličke črnega popra, kajenski poper in muškatni orešček. Na nizki temperaturi med nenehnim stepanjem kuhajte 1 minuto, da postane gladka in gosta masa.
4. V še vroče stepite rumenjake, enega za drugim. Vmešajte sir in parmezan ter stresite v mešalnik.
5. V skledo električnega mešalnika z nastavkom za stepanje dajte beljake, vinski kamen in ščepec soli. Pri nizki hitrosti stepajte 1 minuto, pri srednji hitrosti 1 minuto in nazadnje pri visoki hitrosti, dokler ne nastanejo čvrsti, sijoči vrhovi.
6. V sirovo omako stepite 1 beljak, nato pa vmešajte še preostale. Vlijte v posodo za sufle, nato pa zgladite vrh. Na vrhu z lopatko narišite velik krog, da sufle enakomerno naraste, in ga postavite v sredino pečice.
7. Znižajte temperaturo na 190 °C. Pecite 30 do 35 minut, da se napihne in porjavi. Takoj postrezite.
(Foto: pexels.com)