Sestavine
-
100 g Sladkor
-
180 ml Voda
-
60 ml Maslo
-
1× Jajce
-
100 ml Mleko
-
1 žlička Sezamovo olje
-
1 paketek Aktivnega suhega kvasa
-
500 g Moka
-
1 žlička Sol
-
1 skodelica Sezamovo seme
-
Olje
-
1 skodelica Sladkor v prahu
Navodila
Raztopite sladkor v vroči vodi. Dodajte maslo in pustite stati, da se raztopi, približno 5 minut.
V skledo mešalnika dajte masleno mešanico, jajce, mleko in sezamovo olje ter kvas.
V skledo mešalnika dodajte moko in sol ter dobro mešajte, dokler testo ni raztegljivo in lepljivo ob dotiku s suhimi rokami, 4 do 5 minut.
Testo položite v naoljeno skledo in ga pokrijte s plastično folijo. Testo naj vzhaja, dokler se ne podvoji, približno 1 uro na sobni temperaturi ali 4 ure v hladilniku.
Na čisto delovno površino posujte 1/2 skodelice sezamovih semen. Testo položite na sezamova semena in ga z rokami pregnetite. Na vrh testa dodajte preostalo 1/2 skodelice sezamovih semen. Testo z valjarjem razvaljajte v pravokotnik. Z rezalnikom za pico ali nožem razrežite testo na približno 48 kvadratov.
Segrejte olje in ocvrtke cvrite serijah po 6, dokler ne priplavajo do vrha; obrnite jih in cvrite, dokler ne postanejo zlati na obeh straneh, skupaj 1 minuto do 1 minuto in 30 sekund.
Ocvrtke prenesite v skledo in jih potresite s ščepcem soli. Posujte s sladkorjem v prahu (če ga uporabljate); postrezite.
(Foto: pexels.com)