Sestavine
-
220 g Moka
-
50 g Sladkor v prahu
-
120 g Maslo
-
1× Jajčni rumenjak
-
2 žlički Voda
-
Nadev
-
300 g Češnje
-
200 g Maline
-
200 g Robidnice
-
50 g Sladkor v prahu
-
1 žlička Vaniljeva pasta
-
1 žlička Cimet
-
60 ml Pomarančni sok
-
1/2 žličke Pomarančna lupina
-
1 žlica Koruzna moka
-
Meringe
-
4× Jajčni beljak
-
220 g Sladkor v prahu
Navodila
Moko, sladkor v prahu in maslo dajte v kuhinjski robot in mešajte, dokler zmes ne postane podobna drobtinam. Dodajte še rumenjak in vodo. Maso položite na rahlo pomokano površino in gnetite, dokler ne postane gladka. Oblikujte v hlebček in jo pokrijte s plastično folijo. Postavite jo v hladilnik za 30 minut, da počiva.
Testo na rahlo pomokani površini razvaljajte na 3 mm debel pravokotnik. S testom obložite pekač za pito. Z nožem obrežite robove in pito postavite v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejte na 200 °C. Pekač obložite s peki papirjem in ga obtežite. Pecite 10 minut, odstranite utež in pecite še 10 minut ali dokler se ne zlato zapeče. Postavite na stran, da se popolnoma ohladi.
Češnje, maline, robide, sladkor, vaniljo, cimet, pomarančni sok in pomarančno lupino zmešajte v loncu. 5 minut kuhajte ali dokler sadje ne spusti sokov in se sladkor ne raztopi. V skledi zmešajte koruzno moko in 2 žlici hladne vode. Dodajte k češnjevi mešanici in kuhajte 2 minuti ali dokler zmes ne zavre in se rahlo zgosti. Vlijte v pekač in postavite v hladilnik za 1 uro, da se ohladi.
Za pripravo meringe dajte beljake in sladkor v skledo nad lonec z vrelo vodo. Z električnim mešalnikom stepajte 6 minut ali dokler se ne segrejeta. Odstranite z ognja. Stepajte še 2 minuti ali dokler zmes ni gosta in bleda ter sladkor ni raztopljen. Prelijte v vrečko za brizganje in meringe enakomerno vtisnite v češnjevo zmes.
Pečico segrejte na nizko temperatur0. Pito postavite v pečico za 1-2 minuti ali dokler se meringe ne obarvajo svetlo zlato. Pito narežite na rezine in postrezite.
(Foto: pexels.com)