Sestavine
-
0.5 kg Svinjsko mesosvinjski vrat (lahko tudi pleče)
-
1 žlica Mastmast (ali 2 žlici olja)
-
1 x Čebulavelika čebula
-
3 x Česen
-
300 g Svinjska klobasadimljena svinjska klobasa
-
2 žlici Paradižnikova mezga
-
2 x Lovorjev list
-
2 žlici Belo vino
-
1 žlica Paprika mleta sladkalahko tudi več, po vašem okusu
-
Poper - mletipo okus
-
Solpo okusu
Navodila
Narežite svinjino na majhne koščke, za grižljaj velike kose. Čebulo in česen olupite in ju ločeno na drobno sesekljamo.
V večjem loncu razpustite mast (ali pa segrejte olje) in na njej v dveh obrokih popražite narezano meso. Ko se meso zapeče, ga vzamite iz lonca in shranite na krožnik.
Stresite čebulo v lonec in jo začinite s pol žličke soli. Med mešanjem pražite, da bo posteklenela.
Popraženo meso vrnite v lonec skupaj z mesnim sokom, ki jih je meso izločilo med počivanjem. Prilijte s 1/4 skodelice vode in pokrito dušite 20 minut, da se meso skoraj popolnoma zmehča. Dobro premešajte vse skupaj vmes in po potrebi prilijte še malo vode.
Narežite klobase na 1 cm velike kolobarje in jih dodajte v lonec skupaj s sesekljanim česnom, paradižnikovo mezgo in lovorjevem listom. Primešajte še mleto papriko in prilijte še vino. Pokrijte lonec in kuhajte jed še okoli 15 minut. Med kuhanjem začinite s soljo in mletim poprom.
Servirajte pripravljeno jed na krožnike. Ponudite skupaj s polento in ocvrtim jajcem, po vaši želji pa po vrhu naribajte ali pa potresite malo nadrobljenega ovčjega feta sira.
(Foto: pexels.com)