Sestavine
-
1 l Zelenjavna juha
-
1 žlica Olivno olje
-
2 x Čebula
-
2 stroka Česen
-
3 x Stebla zelena
-
400 g Riž
-
2 dl Belo vino - suho
-
Črni poper
-
75 g Sir Appenzeller
-
75 g Sir Taleggio
-
40 g Parmezan
-
Maslo
Navodila
Na zmernem ognju segrejte juho. V ponvi segrejte oljčno olje. Dodajte čebulo, česen in zeleno ter rahlo pražite približno 5 minut, da se zmehča. V ponev dodajte riž in povečajte temperaturo. Med nenehnim mešanjem kuhajte približno minuto, dokler riž ne postane rahlo prosojen. Dodajte vino in mešajte.
Ko riž vpije vino, dodajte prvo zajemalko vroče juhe ter dober ščepec soli in popra. Zmanjšajte temperaturo. Dodajte po eno zajemalko juhe, nenehno mešajte in počakajte, da se vsaka zajemalka vpije, preden dodate naslednjo, dokler riž ni kuhan, vendar še vedno ohranja svojo obliko – to traja približno 15 minut.
Vmešajte Appenzeller in Taleggio. Ponev odstavite z ognja in jo začinite po okusu, nato vmešajte maslo in parmezan. Ponev pokrijte in pustite počivati 3 minute – rižota bo postala lepo kremasta.
(Foto: pexels.com)