Sestavine
-
500 g Školjke klapavicebrez lupine
-
2 žlici Olivno olje
-
1× Čebula
-
2 stroka Česen
-
1 1/2 skodelice Riž1 skodelica =240 ml
-
1/2 skodelice Belo vino
-
4 skodelice Zelenjavna juha
-
1/2 skodelice Parmezan
-
2 žlici Peteršilj
-
sol in poper
Navodila
V velikem loncu na srednji temperaturi segrejte 1 žlico oljčnega olja. Dodajte školjke in jih kuhajte, dokler se ne odprejo, približno 5-7 minut. Školjke, ki se ne odprejo, zavrzite. Školjke odstranite iz lonca in jih postavite na stran. Tekočino za kuhanje precedite skozi drobno sito in jo shranite.
V drugem velikem loncu na srednji temperaturi segrejte preostalo 1 žlico oljčnega olja. Dodajte čebulo in česen ter ju pražite, dokler čebula ne postane prosojna, približno 5 minut.
V lonec dodajte riž in ga premešajte, da se prekrije z oljem. Dodajte belo vino in mešajte, dokler se ne vpije.
V lonec začnite dodajati zelenjavno juho po eno zajemalko naenkrat, nenehno mešajte in počakajte, da se vsaka zajemalka vpije, preden dodate naslednjo. Nadaljujte, dokler riž ni mehak in kremast, približno 20-25 minut.
Vmešajte nariban parmezan, sesekljan peteršilj in rezervirano tekočino za kuhanje školjk. Po okusu začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom.
V lonec dodajte školjke brez lupin in jih nežno premešajte.
Rižoto postrezite vročo in jo po želji okrasite z dodatnim sesekljanim peteršiljem. Uživajte!
(Foto: freepik.com)