0 0
Recept za slastno ocvirkovo pogačo

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Sestavine

kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa
1/2 vrečke kislega testa
500g moke
180 g mleka
60 g kisle smetane
60 g svinjske masti (lahko jo nadomestimo z maslom)
20 g sladkorja
2 jajci
1.5 male žličke soli
NADEV
150 g – 200 g ocvirkov
1 čebula
ščep soli

Dodaj med zaznamke

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Recept za slastno ocvirkovo pogačo

PRAVA DOMAČA KUHINJA

  • Srednje

Sestavine

Navodila

Deli

Kvas raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k presejani moki, dodamo ostale sestavine in zamesimo kvašeno testo. Le mast dodajamo postopoma med mešanjem. Ko postane testo gladko, ga prekrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati.

Medtem na masti od ocvirkov prepražimo na drobno nasekljano čebulo in jo zmešamo z ocvirki. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo par minut, da se spočije.

Nato vsak kos testa razvaljamo v krog. Prvega položimo na peki papir in premažemo z ocvirki in čebulo. Čez premazano testo položimo drugo plast testa, ponovno premažemo, prekrijemo s tretjo plastjo, tudi to premažemo s preostalimi ocvirki in jo prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Zloženo, nadevano testo v obliki kroga razrežemo na osem delov, najprej naredimo križ, nato pa vsakega še razpolovimo, tako da zunanjega roba testa ne prerežemo in notranje trikotnike drži skupaj.

Na sredini primemo prvo konico trikotnika z vsemi plastmi vred, ga obrnemo proti zunanjemu robu, to pa naredimo tako, da vse plasti malo privzdignemo, nato pa konice obrnemo navzdol, saj jih bomo obrnili s spodnje strani ko privzdignemo zunanji rob, da lahko trikotnik povlečemo pod zunanji rob s spodnje strani, trikotnike pa nato obrnemo spet proti sredini in lepo položimo nazaj na prvotno mesto. Nadaljujemo z oblikovanjem pogače z obračanjem vseh preostalih listov.

Pogačo damo na toplo vzhajati. Ko je pogača vzhajala, z ročajem majhne kuhalnice odtisnemo črto od zunanje strani proti sredini pogače na sredini vsakega lista, da se zunanje plasti razprejo in ustvarijo lep vzorec.

Vzhajano pogačo premažemo s stepenim jajcem in jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo približno 40 minut na 175 stopinjah celzija. Ko je pogača pečena, jo lahko po vrhu še premažemo s koščkom masla, da se bo lepše zasvetila.

Želimo vam dober tek!

Koraki

1
Narejeno

Priprava

Kvas raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k presejani moki, dodamo ostale sestavine in zamesimo kvašeno testo. Le mast dodajamo postopoma med mešanjem. Ko postane testo gladko, ga prekrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati. Medtem na masti od ocvirkov prepražimo na drobno nasekljano čebulo in jo zmešamo z ocvirki. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo par minut, da se spočije. Nato vsak kos testa razvaljamo v krog. Prvega položimo na peki papir in premažemo z ocvirki in čebulo. Čez premazano testo položimo drugo plast testa, ponovno premažemo, prekrijemo s tretjo plastjo, tudi to premažemo s preostalimi ocvirki in jo prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Zloženo, nadevano testo v obliki kroga razrežemo na osem delov, najprej naredimo križ, nato pa vsakega še razpolovimo, tako da zunanjega roba testa ne prerežemo in notranje trikotnike drži skupaj. Na sredini primemo prvo konico trikotnika z vsemi plastmi vred, ga obrnemo proti zunanjemu robu, to pa naredimo tako, da vse plasti malo privzdignemo, nato pa konice obrnemo navzdol, saj jih bomo obrnili s spodnje strani ko privzdignemo zunanji rob, da lahko trikotnik povlečemo pod zunanji rob s spodnje strani, trikotnike pa nato obrnemo spet proti sredini in lepo položimo nazaj na prvotno mesto. Nadaljujemo z oblikovanjem pogače z obračanjem vseh preostalih listov. Pogačo damo na toplo vzhajati. Ko je pogača vzhajala, z ročajem majhne kuhalnice odtisnemo črto od zunanje strani proti sredini pogače na sredini vsakega lista, da se zunanje plasti razprejo in ustvarijo lep vzorec.
2
Narejeno

Peka

Vzhajano pogačo premažemo s stepenim jajcem in jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo približno 40 minut na 175 stopinjah celzija. Ko je pogača pečena, jo lahko po vrhu še premažemo s koščkom masla, da se bo lepše zasvetila. Želimo vam dober tek!

Njami Njami

Mnenja o Receptu

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Nazaj
Domači skutini štruklji – Recept
Naprej
Okusni jabolčni zvitki s svežim sirom
Nazaj
Domači skutini štruklji – Recept
Naprej
Okusni jabolčni zvitki s svežim sirom

Dodajte Komentar