Sestavine
-
PIŠKOTI
-
3 jajca
-
200 g sladkorja
-
230 ml olja
-
3 žlice mleka
-
1 vanilijev sladkor(priporočam burbon)
-
pol pecilnega praška(2 žlički)
-
3 žlice mokepribližno 600 g moke
-
NADEV
-
piškotne drobtine od izdolbenih polovičk
-
6 velikih žlic domače marmelade, po potrebi več
-
0.5 dl ruma
-
1 žlica kakava v prahu
-
1 pest mletih lešnikov
-
ZA DEKORACIJO
-
rdeča in rumena barva za živila
-
voda
-
kristalni sladkor
-
aroma hruške
-
Navodila
Jajca, olje, mleko, sladkor, 3 žlice moke in pecilni prašek z metlico dobro zmešamo in maso postavimo za par ur v hladilnik.
Ohlajeni masi vmešamo moko in zgnetemo voljno testo, ki se ne lepi na površino.
Površino (pult, mizo) na tanko premažemo z oljem in na naoljeni površini testo narežemo in z naoljenimi rokami oblikujemo valje / kače, ki jih narežemo kot njoke, tudi velikost naj bo približno enaka kot za njoke. Vsak “njok” posebej oblikujemo v kroglico in jo položimo na peki papir. Razmak med kroglicami naj bo približno 1 cm, ker malo zrastejo.
Iz testa dobimo približno 2 večja pladnja piškotov.
Pečemo v pečici, ogreti na le 150 stopinj celzija, brez ventilatorja cca. 20 minut.
kroglice ne smejo dobiti barve, morajo pa biti trdne, ne mehke, ko se jih dotaknemo. Po potrebi podaljšamo čas pečenja, po 3 minute naenkrat. Še tople piškote izdolbemo z ostro konico noža. Dolbemo nežno, da piškoti ne počijo! Za nadev piškotne drobtinice zmešamo s kakavom in lešniki, večje kose zdrobimo s prsti.
Dodamo rum in dobro premešano marmelado. Zgnetemo v homogen nadev. Napolnimo polovičke do roba in združimo po dve, približno enako velike. Za dekoracijo si pripravimo 1 skodelico s kristalnim sladkorjem in 2 globoka krožnika – v vsak krožnik nalijemo za približno 0,5 cm vode. V en krožnik damo rdeče, v drugega pa rumeno barvilo. Dodamo še sadno aromo. Breskvice najprej povaljamo v rumen krožnik, nato pa po navdihu še v rdečega. Odložimo na papirnato brisačko, da se odteče in ponovimo še približno s 7 – 10 piškoti, nato vsak odcejen piškot povaljamo še v kristalnem sladkorju.
Odložimo na pladenj.
Ponavljamo postopek, dokler ne okrasimo vseh piškotov.
Breskvice pustimo na pladnju čez noč, da se posušijo.
Koraki
1
Narejeno
|
Priprava
Jajca, olje, mleko, sladkor, 3 žlice moke in pecilni prašek z metlico dobro zmešamo in maso postavimo za par ur v hladilnik.
Ohlajeni masi vmešamo moko in zgnetemo voljno testo, ki se ne lepi na površino.
Površino (pult, mizo) na tanko premažemo z oljem in na naoljeni površini testo narežemo in z naoljenimi rokami oblikujemo valje / kače, ki jih narežemo kot njoke, tudi velikost naj bo približno enaka kot za njoke. Vsak “njok” posebej oblikujemo v kroglico in jo položimo na peki papir. Razmak med kroglicami naj bo približno 1 cm, ker malo zrastejo. Iz testa dobimo približno 2 večja pladnja piškotov.
Pečemo v pečici, ogreti na le 150 stopinj celzija, brez ventilatorja cca. 20 minut. Kroglice ne smejo dobiti barve, morajo pa biti trdne, ne mehke, ko se jih dotaknemo. Po potrebi podaljšamo čas pečenja, po 3 minute naenkrat.
Še tople piškote izdolbemo z ostro konico noža. Dolbemo nežno, da piškoti ne počijo!
Za nadev piškotne drobtinice zmešamo s kakavom in lešniki, večje kose zdrobimo s prsti. Dodamo rum in dobro premešano marmelado. Zgnetemo v homogen nadev. Napolnimo polovičke do roba in združimo po dve, približno enako velike.
Za dekoracijo si pripravimo 1 skodelico s kristalnim sladkorjem in 2 globoka krožnika – v vsak krožnik nalijemo za približno 0,5 cm vode. V en krožnik damo rdeče, v drugega pa rumeno barvilo. Dodamo še sadno aromo.
Breskvice najprej povaljamo v rumen krožnik, nato pa po navdihu še v rdečega. Odložimo na papirnato brisačko, da se odteče in ponovimo še približno s 7 – 10 piškoti, nato vsak odcejen piškot povaljamo še v kristalnem sladkorju.
Odložimo na pladenj.
Ponavljamo postopek, dokler ne okrasimo vseh piškotov.
Breskvice pustimo na pladnju čez noč, da se posušijo.
|