Sestavine
-
0.5 l Voda
-
0.5 l Rdeče vino
-
8 žlic Sladkor
-
10 x Klinčki
-
1 vrečka Vanilijev sladkor
-
1 x Pomaranča
-
1 x Mandarine
-
1 x Cimetova palčka
Navodila
Operite pomarančo in jo prerežite na polovico. Polovico pa narežite na kolobarje, drugo polovico olupite in z nožem za filiranje narežite na manjše kose. Ne pozabite odstraniti tudi belo kožico. Olupite mandarino in razdelite na posamezne krhlje. Pristavite na kuhalnik večji lonec in vanj nalijte vino in vodo. Dodajte tudi obe vrsti sladkorja, cimetovo palčko in pa še klinčke.
Kuhajte vse do tedaj, dokler tekočina ne bo zavrela, večkrat vmes pa tudi dobro premešajte, zato da se bo sladkor stopil. Nato nadaljujte s kuhanjem približno 2 minuti. Ko bo vino pripravljeno, s penovko odstranite koščke pomaranče in mandarinine krhlje. Nalijte vino v kozarce, ki jih okrasite s kolobarji pomaranč. Gostom ponudite pijačo.
Opomba: Dlje ko bo vino vrelo, bo vsebnost alkohola manjša v njem. Pripravite si lahko tudi močnejše in bolj aromatično kuhano vino, pri čemer pa lonec odstavite s kuhalnika, tik preden bo tekočina zavrela. Najbolje je seveda in logično, če boste uporabili bio pomarančo, od katere lupina najbrž ni obdelana s škropivi. Če pa nažalost nimate navoljo bio pomaranče, pomarančo vsaj za nekaj minut potopite v vrelo vodo in jo nato zelo dobro obrišite, zato da boste odstranili vosek, v katerem so najbrž zdravju škodljive substance.
(Foto: Getty Images)