Sestavine
-
Biskvit
-
500 g Moka
-
100 g Sladkor v prahu
-
250 g Maslo
-
3 x Jajca
-
5 žlic Mleko
-
1 žlička Vaniljev ekstrakt
-
Olje
-
50 g Sesekljani mandelj
-
Nadev
-
1 kg Rabarbara
-
400 g Jabolko
-
150 g Sladkor v prahu
-
500 ml Mleko
-
1 žlička Vaniljev ekstrakt
-
3 žlice Smetana za stepanje
Navodila
Biskvit: Testo pripravite tako, da v veliko skledo presejete moko sladkor v prahu.
Maslo nasekljajte na kocke, nato pa ga s konicami prstov nežno vmešajte v moko in sladkor, da zmes postane podobna drobtinam.
2 veliki jajci stepite z mlekom in 1 čajno žličko vaniljevega ekstrakta, nato pa ju dodajte zmesi moke in nežno mešajte, da nastane kepa testa.
Testo razdelite na polovico, vsak del pokrijte in postavite v hladilnik, da počiva 30 minut.
Enega od kosov testa razvaljajte v krog, debel približno ½ cm. Z oljem rahlo namažite tortni pekač. Dno in stranice obložite s testom. Dno prebodite z vilicami, nato pa ga postavite nazaj v hladilnik.
Pečico segrejte na 180 °C.
Nadev: Olupite rabarbaro in jabolka, nato jih narežite na 3 cm velike koščke in jih dajte v veliko posodo s sladkorjem v prahu in s kančkom vode. Na srednji temperaturi kuhajte 15 minut ali dokler se ne zmehča, nato jo precedite skozi cedilo in tekočino zberite v skledi.
Odcejeno tekočino vrnite nazaj v ponev in jo na zmernem ognju kuhajte 5 minut oziroma dokler se ne zgosti.
V posodo na srednje nizki temperaturi vlijte 500 ml mleka, vanj stepite 3 žlice smetane, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Stepajte, dokler zmes ne postane zelo gosta, nato jo vlijte v pekač in pustite, da se ohladi.
Za zgornji del pite preostalo testo razvaljajte v krog.
Jabolka in rabarbaro previdno polagajte na podlago iz nadeva. Stepite preostalo jajce in z njim premažite robove pite. Na vrh položite testo pite.
Glazura: Pito premažite s stepenim jajcem, nato mandljeve kosmiče zmešajte z 1 čajno žličko sladkorja v prahu in malo vode ter potresite po vrhu.
Pecite 40 do 45 minut ali dokler ne postanejo zlati. Postrezite in prelijte s sokom rabarbare in jabolk.
(Foto: pexels.com)