Sestavine
-
800 g Rabarbara
-
400 g Sladkor v prahu
-
1 x Limeta
-
Posip
-
Olivno olje
-
1/2 žličke Matcha v prahu
-
100 g Pistacija
Navodila
Rabarbaro dajte v veliko posodo s 175 g sladkorja v prahu in 100 ml vode ter jo pokrijte s pokrovom.
Zavrite, nato pa odstranite pokrov in kuhajte 5 minut, dokler rabarbara ni kuhana. Postavite na stran, da se ohladi.
Prelijte jo v mešalnik in zmešajte v pire. Iztisnite sok polovice limete. Poskusite in po potrebi dodajte še več sladkorja in limete (okus mora biti nežen, ne premočan).
V sladoledarju ga mešajte približno 20 minut ali dokler ne postane gladek in trd. Če nimate aparata za pripravo sladoleda, zmes prelijte v posodo in jo postavite v zamrzovalnik. Vsako uro jo dobro premešajte. Ponavljajte, dokler sorbet ni zamrznjen do prave konsistence. Preložite v lepo posodo in shranite v zamrzovalniku.
Za pripravo krhkega testa za posip z rastlinskim oljem rahlo namažite pladenj, obložen s papirjem za peko.
Matcho v prahu zmešajte z malo vroče vode in jo dolijte do 75 ml. Prelijte v manjšo ponev s preostalim sladkorjem v prahu in postavite na srednje močan ogenj.
Segrejte do vrenja. Rahlo kuhajte 4 do 5 minut oziroma dokler ne postane temno rjavo-zelene barve, nato pa ga prelijte v namaščen pekač.
Na grobo sesekljajte pistacije in 1 čajno žličko morske soli, nato pa pustite, da se ohladi. Ko se strdi, ga razbijemo na koščke.
Sorbet postrežemo tako, da ga pustimo stati na sobni temperaturi približno 10 minut, nato ga nadevamo v sklede in potresemo s koščki krhkega testa.
(Foto: pexels.com)