Sestavine
-
2 žlici Oljeolivno ali sončnično olje
-
100 g Riždolgozrnati riž
-
1 x Čebulamajhna čebula
-
2 x Strok - česen
-
400 g Jetrcapuranja jetra in srčki, lahko tudi samo jetra
-
1 žlička Sladka paprika mleta
-
1 ščepec Majaron
-
Solpo okusu
-
Poper - mletipo okusu
-
2 x Lovorjev list
-
0.5 dl Voda
-
0.5 dl Vino
-
1 žlica Paradižnikova mezga
-
Peteršilj - svežpo okusu, po želji
Navodila
Česen in čebulo olupite in ju ločeno na drobno sesekljajte. Srčke in jetrca narežite na koščke ali trakove.
V ponvi segrejte olje in posteklenite na njem sesekljano čebulo. Dodajte jetrca in srčke ter jih pražite na zmernem srednjem ognju približno 5 minut. Začinite s česnom, majaronom, papriko, soljo in poprom ter dodajte lovorjeva lista. Sestavine med stalnim mešanjem pražite še 1-2 minuti.
Dodajte žlico paradižnikove mezge, premešajte in zalijte z vinom. Kuhajte na zmernem srednjem ognju, dokler alkohol ne bo izhlapel, nato pa dodajte še vodo. Premešajte in kuhajte še približno 5 minut na nizkem oziroma majhnem ognju.
Vmes pripravite riž, ki ga na koncu zmešajte z jetri in srčki. Če se vam bo zdelo potrebno, dodajte še malo soli in/ali popra.
Pripravljeno rižoto razporedite na krožnike. Po vrhu potresite sesekljan peteršilj in/ali nariban sir. Postrežite s skledo solate.
Predlagane priloge: Solata z motovilcem, jajci in fižolom.
(Foto: Getty Images)